NEWS
Ljekarna

Donacijom Općine Sveti Lovreč promovirana Godina čitanja 2021.

knj2
12.05.2021. 10:14; ; Početna / Kultura / Donacijom Općine Sveti Lovreč promovirana Godina čitanja 2021.

Temeljem inicijative Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske je 2021. godinu proglasila Godinom čitanja. Ta se inicijativa posebno ističe u uvjetima epidemije, kada su brojne kulturne djelatnosti značajno smanjenog opsega pa je jedna od kulturnih djelatnosti koja u ovoj situaciji treba priskrbiti više pozornosti i vremena upravo čitanje.

U doba iznimno bogatih sadržaja koje nam pružaju sadržaji prenošeni putem različitih elektronskih medija, često se postavlja pitanje zašto uopće čitati? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. U tom je smislu osobito važno čitalačke navike usvojiti od najranije dobi, pri čemu ispravan pristup unutar obitelji, predškolske i školske ustanove igra ključnu ulogu. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. Tim je povodom Općina Sveti Lovreč Osnovnoj školi Joakima Rakovca, ali i vrtićkoj grupi DV Radost, koja djeluje u sklopu školskih prostora, donirala mnoštvo lijepih, poučnih i zabavnih knjiga primjerenih nižim uzrastima. Knjige su iz opsežnog kataloga pomno odabrane od strane školske knjižničarke, a obimom i sadržajem su prikladne za čitanje u samoj školi tijekom izvedbe nastave.

Ovim putem zahvaljujemo Općini Sveti Lovreč na ovoj lijepoj donaciji, a svima nama šaljemo mali, ali važan podsjetnik: „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.“

Osnovna škola Joakima Rakovca, A.H.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email