U nedjelju 24.5.2020. se održava prvi ovogodišnji Kaldirski plac od fruti !

_SAM1664
21.05.2020. 10:39; ; Početna / Obavijesti / U nedjelju 24.5.2020. se održava prvi ovogodišnji Kaldirski plac od fruti !

Ove nedjelje 24.5. vraća nam se Kaldirski plac od fruti, koji će se u organizaciji Udruge Kaldir održavati svake nedjelje u vremenu od 8 do 13 sati na igralištu kraj stare škole u Kaldiru, a u slučaju kiše događanje će se preseliti u prostor same škole. 

Ovo je četvrta godina održavanja manifestacije koja promovira domaće kaldirsko voće i kaldirski kraj, nadaleko poznat po poljoprivredi, naročito po voćarstvu i sve više po vrhunskim vinarima. Kaldir kraj Motovuna predstavlja istinski voćarski raj, jer izrazito povoljni mikroklimatski uvjeti pogoduju uzgoju raznih sorti voća, a impresivan je podatak da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi i distribuira u Istri dolazi upravo iz Kaldira.

Kaldirski plac od fruti je osmišljen kao tržnica na kojoj se direktno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone sve do sredine rujna na jednom mjestu, u srcu kaldirskog kraja, može kupiti domaće svježe voće i voćne prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirštine. Kaldir već godinama štiti i promovira sam naziv “Kaldirsko voće”, jer isti pokazuje izvornost domaće proizvodnje, kvalitetu voća i voćnih prerađevina te uloženi trud lokalnog stanovništva.   

Ove nedjelje u ponudi su svježe domaće trešnje, a izlažu sljedeća obiteljska poljoprivredna gospodarstva: OPG Beletić Davide, OPG Bertoša Samoel, OPG Božić Aleksandra, OPG Cvitko Kristijan, OPG Rabak Andrej, dok će se u narednim terminima priključiti i OPG Bon Danijel. Kao i svake godine, ponuda na Kaldirskom placu od fruti će se proširivati sukladno sezonalnosti ponude svježeg voća, a nakon trešanja, u narednim se terminima u ponudi najprije očekuju marelice i prve breskve.  

Kaldirski plac od fruti se održava uz dopuštenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uz pridržavanje propisanih protuepidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa. 

Cijeloj ideji pomoć i podrška su Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun.

Print Friendly, PDF & Email