U ugostiteljstvu i turizmu prošli je tjedan naplaćeno 64 posto manje novca nego lani

restoran
20.05.2020. 21:37; ; Početna / Gospodarstvo / U ugostiteljstvu i turizmu prošli je tjedan naplaćeno 64 posto manje novca nego lani

Imamo i službene rezultate ugostiteljskog i turističkog sektora u prvom tjednu poslije lockdowna. I ti rezultati sugeriraju da su dojmovi o tome kako su restorani uglavnom prazni, nažalost točni. Prema podacima Porezne uprave, ugostiteljski i turistički sektor u prošlom su tjednu izdali 4,2 milijuna računa, što je 41 posto manje nego lani u istom tjednu.

Vrijednost tih računa manja je za 148 milijuna kuna, odnosno 64 posto manje nego prošle godine u istom tjednu. E sada, kad bilo koja ekonomska djelatnost doživi pad od 64 posto, opravdano je govoriti o potpunoj katastrofi tog biznisa. Ovdje su, međutim i srećom, stvari malo kompliciranije. Naime, za 41 posto manje računa i 64 posto manju vrijednost računa zaslužna je i činjenica da većina hotela, restorana i kafića u Hrvatskoj još ne radi.

Hoteli se tek počinju otvarati. Na moru je i dalje zatvoreno više od 95 posto hotela, a u Zagrebu više od pola hotela. U Zagrebu su se restorani i kafići uglavnom pootvarali, ali južnije od Rijeke malo što radi, dok se u Dubrovniku skoro svi restorani zatvoreni. Stoga ćemo tek za mjesec dana iza 15 lipnja, ili najkasnije u prvom tjednu srpnja, kad će se otvoriti sve što se ove godine planira otvoriti, vidjeti o kolikom se padu zapravo radi.

Kult Plave Kamenice

Print Friendly, PDF & Email