NEWS

U maloj gradskoj vijećnici održan prijem za gimnazijalca Petra Brajkovića, brončanog na svjetskoj Prirodoslovnoj olimpijadi

prijem (1)
19.12.2023. 18:33; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U maloj gradskoj vijećnici održan prijem za gimnazijalca Petra Brajkovića, brončanog na svjetskoj Prirodoslovnoj olimpijadi

Gradonačelnik Loris Peršurić primio je danas u maloj gradskoj vijećnici Petra Brajkovića, učenika 1. razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Balote, koji se nedavno vratio iz Tajlanda, gdje je osvojio ekipno treće mjesto na međunarodnoj Prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Bangkoku.

Natjecanje je trajalo od 1. do 10. prosinca, a osim teoretskih zadataka iz kemije, fizike i biologije, provjeravala se i vještina izvođenja laboratorijskih vježbi. Ovogodišnja Olimpijada odvijala se po 20. put, a snage je odmjeravalo čak 55 zemalja svijeta iz kojih je došlo tristotinjak mladih.

Uz Petra Brajkovića iz Poreča, u brončanoj ekipi bili su još učenici osmih razreda i prvih razreda srednjih škola iz Zagreba i Čepina.

Petar je sudjelovanje zaslužio ostvarivši uspješne rezultate testiranju u rujnu na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, čime se plasirao u šestočlanu ekipu koja je u pratnji troje mentora s zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta otputovala u Tajland.

Sve je to zahvaljujući sudjelovanju na državnom natjecanju iz fizike i kemije na kojem je prošle školske godine ostvario zapažene rezultate. Petar se ovom prilikom zahvalio mentorima iz svoje bivše Osnovne škole Poreč – Vesni Banovac Kuča, Mirjani Rabar i Kristini Kostadinović, te Danijeli Leko, Fabijanu Previću i Mariji Žužić u Srednjoj školi Mate Balote. Tim su povodom na prijemu sudjelovali ravnatelji Krešimir Bronić i Marija Mufić Santin.

Gradonačelnik je čestitao Petru na ovom uspjehu i puno truda kojim postiže zapažene rezultate na natjecanjima na kojima redovito sudjeluje. 

„Siguran sam da ćemo se još vidjeti povodom tvojih uspjeha, kojima se svi u Poreču ponosimo.“, rekao je gradonačelnik.

Petar je rekao da je Olimpijada u Bangkoku bila jako zanimljiva ne samo što se natjecanja tiče, već je tu bilo i puno terenske nastave, izleta i prilika za upoznavanje drugačije kulture. Inače, Petar je bio odličan učenik tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja, aktivno se bavi sportom, atletikom i pohađa Srednju glazbu školu u Puli, smjer gitara. Ovom se prilikom zahvalio svim mentorima kroz osnovnu i srednju školu, te roditeljima, bratu i sestri koji su mu uvijek podrška.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email