NEWS
VALFRESCO sredina

U Kašteliru se uređuje “Butiga” u kojoj će se nuditi lokalni poljoprivredni proizvodi

butiga1
20.10.2022. 13:09; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U Kašteliru se uređuje “Butiga” u kojoj će se nuditi lokalni poljoprivredni proizvodi

Kaštelir-Labinci poznati su kao općina u kojoj se više od polovine stanovnika bavi nekim oblikom domaće proizvodnje, a naše su autohotne delicije već nadaleko prepoznate po svojoj kvaliteti. Stoga će mnoge razveseliti vijest da su na placu u Kašteliru započeli radovi na uređenju “Butige”, trgovine u kojoj će se prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova. Općina je prepoznala potrebu za takvim projektom te odlučila u njega investirati novac iz svog proračuna. Procjena je da će za uređenje “Butige” trebati oko 300 tisuća kuna, dok je planirani datum završetka radova travanj 2023. godine.

Projekt se realizira s Poljoprivrednom udrugom Vitis, a cilj je da se lokalni proizvođači udruže na jedan novi način te da vrhunski proizvodi ovog kraja svima budu dostupni na jednom mjestu, tokom cijele godine. Ujedno, ova je ideja nadogradnja uspjeha koji smo kao općina postigli kad smo u prosincu 2021. ušli u mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO).  Ta nam je prestižna titula donijela prepoznatljivost i brojne dobrobiti kroz nova znanja i edukacije te nam je snažna motivacija da svoju turističku ponudu neprestano nadograđujemo i proširujemo. Poljoprivredna proizvodnja našeg kraja svakako je okosnica u tom segmentu, pa će projekt “Butiga” donijeti višetruku korist lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Uostalom, mreža najboljih turističkih sela na svijetu podrazumijeva održivost kao jedno od temeljnih načela funkcioniranja svojih članica, a u skladu s tim vizija Općine Kaštelir-Labinci je razvoj autohtonog ruralnog turizma. Osnova za to je usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma te bogata ponuda različitih sadržaja koji su prilagođeni ciljanim skupinama, pa je upravo projekt uređenja “Butige” novi turistički proizvod kojeg dodajemo našoj ponudi.

Ljetno događanje “Friday Tasting” ove je godine po drugi put polučilo golem uspjeh, a kroz njega su tijekom srpnja i kolovoza posjetitelji mogli organizirano obilaziti lokalne OPG-ove te kušati autohtone delicije po promotivnim cijenama. A u proljeće sljedeće godine te će delicije biti dostupne u kaštelirskoj “Butigi” na veliko zadovoljstvo svih koji žele domaće i najbolje.

B.M.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna