NEWS

U 85-godini prestalo je kucati plemenito srce Valentina Babića

15.12.2023. 21:20; ; Početna / Crna kronika / U 85-godini prestalo je kucati plemenito srce Valentina Babića
valentin

Prije nekoliko dana, u 85-godini prestalo je kucati plemenito srce Valentina Babića. Pokopan je u krugu uže obitelji 14.12.2023. godine.

Valentin Babić je rođen 14. veljače 1938. godine u Selini, Općina Sveti Lovreč. Životni radni vijek odradio je kao autolimar, prvotno zaposlen u društvenoj tvrtki Remont u Poreču nakon čega, već 60-tih godina, otvara samostalnu obrtničku radnju autolimara i jedan je od prvih samostalnih obrtnika na Poreštini.

U Udruženju obrtnika Poreč, 23. listopada 1983. godine izabran je na dužnost predsjednika nakon čega i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima u Udruženju;

  • Od 1994. do 2003. predstavnik Udruženja obrtnika Poreč u Skupštini Obrtničke komore istarske županije, član Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika Poreč,
  • Pročelnik je Sekcije uslužnih djelatnosti do 2006. godine.

 

Povodom 50. godišnjice, 2015. godine biva nagrađen Poveljom za uspješno vođenje Udruženja obrtnika Poreč.

Već se kao dječak, 50-tih godina minulog stoljeća, počeo baviti sportom u kojem si je odabrao tri vodena sporta, plivanje, veslanje i vaterpolo. Godine 1996. bio je jedan od osnivača obnovljenog Plivačkog kluba Poreč u kojem je narednih desetak godina obnašao dužnost dopredsjednika. Ljubav prema vodenim sportovima, posebno prema vaterpolu, 2004. godine vodi ga prema osnivanju Vaterpolskog kluba Poreč čiji je jedan od utemeljitelja obnašajući dužnost predsjednika. Porečki je vaterpolski klub na čelu s Valentinom Babićem, u godinama koje slijede ostvario niz uspjeha u seniorskom i mlađim dobnim uzrastima na razini istarsko-primorske regije te na brojnim turnirima u Istri, Dalmaciji i Slovenskom primorju. U vođenje Vaterpolskog kluba Poreč uložio je cijelog sebe, poglavito u rad sa mlađim uzrastima i djecom. U  nedostatku gradskog bazena, za čiju se izgradnju u Poreču zdušno i neumorno zalagao, treninzi su se odvijali na improviziranom igralištu na gradskom kupalištu.

U takvim oskudnim uvjetima za vaterpolo sport uspio je, uz seniorsku ekipu, omasoviti, okupiti i motivirati mlađu generaciju i djecu da se bave plivanjem i vaterpolom po čemu će zasigurno ostati upamćen ne samo među porečkim mladima i djecom već i njihovim roditeljima.

Za svoj sportski angažman Valentin Babić je 2016. godine nagrađen nagradom za životno djelo Sportske zajednice Grada Poreča.

  1. godine dobiva najveće priznanje Grada Poreča i Povelju 30. april.

Pokoj mu duši.

 

 

Print Friendly, PDF & Email