NEWS

Turističke djelatnike ohrabruju očekivanja iz Njemačke o normalizaciji do ljeta

133721843_1888165294664039_2728719863581936039_n
13.01.2021. 11:26; ; Početna / Gospodarstvo / Turističke djelatnike ohrabruju očekivanja iz Njemačke o normalizaciji do ljeta

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, a ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost od 70 posto te je uvjeren da će se u tome uspjeti.

U skladu je to s procjenama njemačke vlade prema kojima bi već do kraja drugog kvartala trebala biti procijepljena većina građana, što bi značajno potaknulo turistički promet unutar Europske unije ovog ljeta. Ostvari li se takva procjena koju je iznio povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss, to će značiti i početak oporavka interkontinentalnih putovanja i normalizacije ukupnog turističkog prometa.

”Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije i pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Uz cijepljenje, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je da će uskoro predstaviti protokole zdravstvene sigurnosti za sve dionike u turizmu, a koje će i marketinški prezentirati na emitivnim tržištima. Također, unutar Ministarstva turizma i sporta osnovan je i poseban savjet za pripremu sezone kojem je cilj da sektor i svi turistički djelatnici budu maksimalno spremni za sezonu.

EK potvrdila program potpora za turizam i sport u visini 202 milijuna eura

Europska komisija je odobrila hrvatski program državnih potpora u iznosu od 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) za potporu poduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su izravno pogođena pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove.

”Turizam je jedan od najpogođenijih sektora ovom krizom i svaka pomoć održavanju likvidnosti turističkih kompanija je dobro došla, posebno sada u jeku priprema za novu sezonu koju moramo dočekati maksimalno spremni. U tom konktestu je vijest o odobrenju hrvatskog programa državnih potpora za poduzeća iz turizma i sporta od strane Europske komisije pozitivna i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo od Vlade odnosno resornog ministarstva što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti i na najbolji način iskoristiti odobrena sredstva”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Pada broj novooboljelih od COVID-19

Hrvatska bilježi trend pada broja novooboljelih i hospitaliziranih od COVID-19. Prosječan dnevni broj novo oboljelih u posljednjih 7 dana je 941,7, što je 38 posto manje od prosječnog dnevnog broja novo oboljelih tjedan dana ranije. Prema posljednjim brojkama, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 420 slučajeva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, potvrdio je da Hrvatska bilježi konstantan silazni trend broja oboljelih, hospitaliziranih i ljudi na respiratoru pa i preminulih, no i dalje poziva na oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera na snazi.

Hrvatska tražena i u blagdansko vrijeme, rade se rezervacije za 2021.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u razdoblju od 24.12.2020. do 6.1.2021., tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, u Hrvatskoj je ostvareno 33.924 turističkih dolazaka i 141.492 noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (58.978 noćenja) te hotelima (40.054 noćenja). Tijekom promatranog razdoblja domaći su turisti ostvarili najviše noćenja (64 posto od svih ukupnih noćenja u navedenom razdoblju), a zatim slijede turisti s tržišta Njemačke, SAD, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja u promatranom razdoblju ostvareno je u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Opatiji i Poreču. Kako je potvrdio direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, samo u Istri je tijekom blagdana prosječno bilo oko 2.200 turista svakog dana.

Da je Hrvatska tražena destinacija u Njemačkoj, ključnom emitivnom tržištu, potvrđuje Selimir Ognjenović iz njemačkog ID Riva Toursa koji je izjavio da nije prošao ni jedan dan cijelu jesen i zimu da se u njegovoj agenciji ne napravi barem jedna rezervacija za ljetni odmor u Hrvatskoj ove sezone.

Kontinuiran rast prosječne potrošnje turista

Redovito istraživanje Stavovi i potrošnja turista Instituta za turizam pokazalo je nastavak trenda rasta prosječne potrošnje turista u Hrvatskoj, barem do početka pandemije COVID-19. Posljednji podatak koji se odnosi na razdobolje od svibnja 2019. godine do ožujka 2020. godine pokazuje da turisti u Hrvatskoj prosječno dnevno troše 98 eura, što predstavlja značajan porast u odnosu na primjerice 2017. godinu kada je ta prosječna potrošnja iznosila 79 eura dnevno ili 2014. godinu kada je potrošnja iznosila 66,3 eura dnevno.

Prema emitivnim zemljama, istraživanje pokazuje da najviše prosječno troše turisti iz Japana (206 eura dnevno), SAD-a (174 eura dnevno), Republike Koreje (157 eura dnevno), Kine (150 eura) i Velike Britanije (143 eura).

Turističke kompanije u akciji pomoći stanovnicima potresom pogođenog područja

Nakon razornog potresa koji je snažno pogodio šire sisačko i petrinjsko područje, članice Hrvatske udruge turizma, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske brzom su reakcijom ponudile svoje smještajne kapacitete za sve stanovnike tog područja koji su morali iseliti iz svojih domova.

Kompanije su u koordinaciji s Ministarstvom turizma i sporta i Vladom ponudile boravak u svojim objektima te su donirali ukupno 125 mobilnih kućica i 17 kamp kućica. Nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem održanim u petak, 8. siječnja, turističke kompanije, članice HUT-a, već su od ponedjeljka, 11. siječnja stavile na raspolaganje dodatne 264 mobilne kućice.

Vijesti iz kompanija

Na Verudeli se nastavlja obnova hotela Brioni, u što je Arena Hospitality Grupa krenula početkom prošle godine, a do kraja ove velike rekonstrukcije u Upravi pulske turističke kompanije očekuju da će vrijednost investicije iznositi oko 260 milijuna kuna. Obnovljeni hotel planiraju otvoriti za nastupajuću ljetnu sezonu. Hotel Brioni, uz sobe i apartmane koji će većinom imati prekrasan pogled na otočje Brijun, imat će kompletno obnovljene i konferencijske sale, zatvoreni bazen, wellness centar sa saunama, fitness centar te vanjski bazen sa sunčalištem, restorane i barove.

Vijesti iz svijeta

Turski turizam očekuje 25 milijuna međunarodnih turista 2021.

Početak cijepljenja potaknuo je optimizam i među turskim turističkim djelatnicima. Izvori iz turizma objašnjavaju da će trebati najmanje dvije godine da brojevi dosegnu razinu koja je postojala prije pandemije, a ove godine očekuje se 25 milijuna međunarodnih turista 2021.

Prihodi od turizma čine do 12% turskog gospodarstva, a 2019. iznosili su 34,5 milijardi dolara. Uz to, 2019. bilo je 45 milijuna međunarodnih posjetitelja, dok je u prvih 11 mjeseci prošle godine broj stranih posjetitelja iznosio 12 milijuna, što je pad od 72%.

„Moramo postići cilj od 25-30 milijuna gostiju 2021. To je godina puzanja i uspravljanja, a 2022. – 2023. bit će godina pokretanja ”, rekao je predsjednik Turske federacije hotelijera (TUROFED) Sururi Corabatir. Corabatir je objasnio da bi najvažniji čimbenik bilo cijepljenje praćeno padom slučajeva koronavirusa, kako u Turskoj, tako i u zemljama iz kojih dolaze gosti.

“2021. ciljamo polovicu brojeva u 2019.”, rekao je predsjedavajući Udruženja turskih turističkih agencija (TURSAB) Firuz Baglikaya. “Sektor će doživjeti znatno oštriju konkurenciju 2021. Torta je sve manja, pa će oni koji žele komad morati biti mnogo agresivniji”, rekao je Baglikaya.

Grci očekuju oporavak u drugoj polovici godine

Turizam je ključni pokretač grčke ekonomije, čineći 20% svoje proizvodnje i stvarajući mogućnosti za posao za svakog petog radnika.

Yannis Retsos, čelnik turističke konfederacije (SETE), rekao je da su prihodi od turizma ove godine dosegli 4 milijarde eura, u usporedbi s 2019. kada su iznosili 18 milijardi eura.
Grčka se nada da će se njezino gospodarstvo ove godine smanjiti za oko 10 posto, te se nada da će druga polovica 2021. donijeti gospodarski oporavak.

“Moramo pričekati drugu polovicu godine da vidimo neku vrstu kretanja u turizmu”, rekao je Retsos za grčku radio stanicu. “Sve što vidimo od svibnja bilo bi vrlo pozitivno iznenađenje”, rekao je.

Na temelju nedavnih službenih podataka Grčke banke, turistički dolasci pali su 76% u razdoblju od siječnja do listopada 2020.

Putne informacije

U Hrvatskoj je na snazi Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza. Tom odlukom putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju COVID-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza.

Uz to, i dalje je na snazi Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu ovom Odlukom su:

– zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
– na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz dva kućanstva;
– javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
– na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera;
– sve prodavaonice, trgovine i trgovački centri obvezni su primjenjivati pojačane mjere higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, osigurati 7 m2 za svakog posjetitelja, redovito provjetravati prostore, osigurati dovoljno punktova s dezinfekcijskim sredstvima za tuke i uz njih postaviti kratke obavijesti o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti te na vidnim mjestima istaknuti posebne mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na djelatnost trgovine;
– ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22,00 sata;
– zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 sata do 6,00 sati;
– obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskim usluga na poljoprivrednim gospodarstvima, osim za ugostiteljske objekte iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike i studente;
– Iznimno od ove protuepidemijske mjere, ugostiteljskim objektima iz skupine „Restorani“, skupine „Catering objekti“ i vrste kavana, pivnica, buffer, krčma, konoba i klet iz skupine „Barovi“ dozvoljena je priprema i dostava hrane i pića. Navedeni ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane mogu vršiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina: osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti; dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom; dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom; takozvanim „Drive-in“ načinom.
– obustava održavanja svadbenih svečanosti;
– obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje;
– obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara;
– obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola;
– obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa, manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući crkvene zborove;
– zabrana konzumacije hrane i pića tijekom kino projekcija;
– obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi;
– zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima;
– sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se sportski objekti iznimno koriste samo za potrebe dopuštenih treninga i natjecanja;
– škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu;
– auto škole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu, satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil, pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje;
– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar;
– obveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi i sl.);
– preporuka da se misna slavlja kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte.

Protuepidemijske mjere zabrane održavanja javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno najviše 25 osoba na jednom mjestu te ograničenje trajanja do 22,00 sata ne odnose se na:
– profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju zborno pjevanje
– kino projekcije
– izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima
– sjednice predstavničkih tijela.

Za ova događanja i okupljanja broj prisutnih osoba ograničava se s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 7 m2 neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu u objekt u kojem se okupljanje održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.
Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ne bude više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih pripisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povezanost

Qatar Airways planira prometovati dva puta tjedno (utorkom i subotom) između Zagreba i Dohe, od kraja ožujka do kraja svibnja 2021.

Condor je najavio povratak linije Frankfurt – Zadar  u ljetnom redu letenja 2021. Uz Zadar, Condor će prema postojećem redu letenja ovog ljeta prometovati prema Splitu iz Dusseldorfa, Frankfurta, Hannovera i Zuricha.

Ryanair od 4. lipnja 2021. pokreće liniju Napulj – Zadar s dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom zrakoplovima tipa B737-800.

Volotea, španjolska niskotarifna aviokompanija s operativnim bazama u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj, planira prometovati na čak 21 međunarodnoj liniji prema dvije hrvatske zračne luke – Dubrovniku i Splitu.

Linije prema Zračnoj luci Split

Prema trenutnim planovima kompanije, Volotea će u ljetnom redu letenja 2021. godine, koji na snagu stupa krajem ožujka, prometovati na čak 10 međunarodnih linija prema splitskoj zračnoj luci. Radi se o jednoj liniji iz Grčke, čak šest iz Francuske te tri iz susjedne Italije:

 • linija Split – Atena od 25. travnja prometovat će 2 puta tjedno, svake srijede i nedjelje,
 • linija Split – Bordeaux od 11. travnja prometovat će jednom tjedno, a od 02. lipnja 2 puta tjedno, svake srijede i nedjelje,
 • linija Split – Lyon prometovat će od 11. travnja 2 puta tjedno, srijedom i nedjeljom, a od 06. srpnja dodaje se i treći let (utorkom),
 • linija Split – Marseille bit će u prometu od 25. travnja 2 puta tjedno (srijedom i nedjeljom),
 • linija Split – Nantes od 04. travnja prometovat će jednom jedno, od 28. travnja 2 puta tjedno, od 06. srpnja 3 puta (utorkom, srijedom i nedjeljom),
 • linija Split – Nice od 25. travnja prometovat će jednom tjedno, od 07. srpnja 2 puta (srijedom i nedjeljom),
 • linija Split – Toulouse prometovat će od 18. travnja 2 puta tjedno, od 6. srpnja kompanija planira prometovati na ovoj liniji 3 puta tjedno (utorkom, srijedom i nedjeljom),
 • linija Split – Bari prometovat će od 07. srpnja jednom tjedno, srijedom,
 • linija Split – Palermo prometovat će od 02. lipnja jednom tjedno, srijedom,
 • linija Split – Venecija prometovat će od 28. svibnja 4 puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom.

Linije prema Zračnoj luci Dubrovnik

Volotea planira čak 11 linija prema Dubrovniku. Radi se o dvije linije prema Grčkoj, šest prema Francuskoj te tri prema Italiji:

 • linija Dubrovnik – Atena prometovat će od 24. travnja 2 puta tjedno, srijedom i subotom, a od 01. lipnja kompanija planira dodati još jedan let tjedno te prometovati utorkom, četvrtkom i subotom,
 • linija Dubrovnik – Mykonos prometovat će od 29. svibnja 2 puta tjedno, srijedom i subotom,
 • llinija Dubrovnik – Bordeaux prometovat će od 10. travnja 2 puta tjedno, srijedom i subotom,
 • linija Dubrovnik – Lyon prometovat će od 10. travnja 2 puta tjedno, utorkom i subotom,
 • linija Dubrovnik – Marseille prometovat će od 24. travnja 2 puta tjedno, srijedom i subotom,
 • linija Dubrovnik – Nantes prometovat će od 03. travnja jednom tjedno, od 27. travnja 3 puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom,
 • linija Dubrovnik – Strasbourg prometovat će od 24. travnja jednom tjedno, subotom,
 • linija Dubrovnik – Toulouse prometovat će od 17. travnja, 2 puta tjedno, srijedom i subotom
 • linija Dubrovnik – Bari prometovat će od 02. lipnja jednom tjedno, od 05. srpnja dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom,
 • linija Dubrovnik – Palermo prometovat će od 07. srpnja jednom tjedno, srijedom,
 • linija Dubrovnik – Venecija prometovat će od 28. svibnja 2 puta tjedno, ponedjeljkom i petkom.

Zanimljivosti

Jedan od najčitanijih američkih dnevnih listova USA Today objavio je listu 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021., a Hrvatska se našla na visokom 11. mjestu.

Nakon što je francuska putopisna emisija “Echappées Belles” nedavno posvetila jednu epizodu hrvatskim ljepotama, francusko-njemački TV kanal ARTE nastavio je s promocijom Hrvatske prikazivanjem bogate hrvatske riječne baštine u TV emisiji pod nazivom “La Croatie au fil des eaux”.

Hrvatska se spominje i na popularnom portalu Travel Daily News na kojem je objavljen članak Below Deck Mediterranean: Most Instagrammable locations. Naime, u sklopu članka se navode najljepše lokacije diljem svijeta na kojima je snimana popularna američka reality serija Below Deck, a među njima se, uz Santorini, Capri, Cannes i Mallorcu, našao i Dubrovnik.

 

Hrvatska udruga turizma

Print Friendly, PDF & Email