NEWS
valfresco

Tenis: Sa Hiršzonom do svjetskog vrha

25.08.2006. 00:00; Učitavanja: 58; Početna / Sport / Tenis: Sa Hiršzonom do svjetskog vrha

Premda je kroz dosadašnju karijeru najbolja juniorska tenisačica Hrvatske, Porečanka Tereza Mrdeža, s niz odličnih rezultata dokazala svoju nadarenost, ova joj je godina prekretnica u karijeri. Mrdeža, naime, već sedam mjeseci ima novog trenera, Varaždinca Sašu Hiršzona, našeg nekadašnjeg istaknutog tenisača i Davis Cup reprezentativca, te izbornika Fed Cup reprezentacije Hrvatske. Premda su Tereza i Saša već ranije imali suradnju, od 1. veljače ta je suradnja službena, a dogovorena je nakon Mrdežine australske turneje u siječnju na kojoj je Porečanka, tada plasirana oko 80. mjesta na juniorskoj ITF listi, prvi put nastupila na Grand Slam turniru, Australian openu. Iako je nastup u Australiji za 15-godišnjakinju bilo veliko iskustvo, na tri odigrana turnira ostvarila je svega jednu pobjedu i tri poraza, čime sigurno ni ona, ni njeni roditelji nisu bili prezadovoljni. Međutim, činjenica da je već u veljači ispala iz prvih sto na svjetskoj juniorskoj ljestvici nije pokolebalo Mrdežu koja je zasukala rukave i zajedno s trenerom Hiršzonom prionula poslu. Rezultati su stigli ubrzo, pa je tako Mrdeža od kraja travnja do danas ostvarila impozantan niz uspjeha.


Impozantan niz

Osvojila je naslov juniorske prvakinje Hrvatske, a na vrlo jakim juniorskim ITF turnirima osvojila je Budimpeštu, igrala finale u austrijskom Walesu, te dva polufinala, u talijanskom Santa Croceu i njemačkom Essenu. S mlađejuniorskom reprezentacijom Hrvatske je kao prvi reket prvo izborila, a zatim osvojila i titulu ekipnog viceprvaka Europe na prvenstvu održanom u švicarskom Leysinu. Time je naša najbolja selekcija izborila i nastup na mlađejuniorskom Fed Cupu u Barceloni krajem rujna i početkom listopada. Ovakvi međunarodni rezultati doveli su je do najboljeg juniorskog rejtinga karijere, na 29. mjesto svjetske ljestvice i statusa najbolje hrvatske juniorke. Treba uzeti u obzir da je Tereza po uzrastu još ove godine mlađa juniorka i da joj predstoje još pune dvije godine juniorskog staža.


Obostrano zadovoljstvo

– Unatoč zadovoljavajućim rezultatima, mogu reći da Mrdežino vrijeme tek dolazi – najavljuje trener Hiržson kojeg smo zatekli u Poreču na pripremama s Terezom za njenu kanadsko-američku turneju. – Međutim, u tenisu rezultat ne dolazi preko noći, on je, uz potrebnu dozu talenta, plod dugotrajnog i mukotrpnog rada, pa tako Terezine domete ne možemo i ne trebamo već sada ocjenjivati. Sve što radimo i postižemo ima samo jedan glavni cilj, a to je vidjeti da li i na kom nivou može, i pripremiti je za seniorski tenis čiji su rezultati jedino mjerilo kvalitete. Mrdeža pred sobom ima još nešto više od dvije godine juniorskog tenisa i kroz to vrijeme njenu karijeru moramo graditi postepeno, korak po korak.

Koje ste novine unijeli u Mrdežin rad?

– Svaka promjena trenera za svakog je tenisača svojevrsno osvježenje i donosi mu drugačiji pristup radu, pa isto važi i za Mrdežu. Mogu reći da je ona već sada, što se treninga i obveza tiče, potpuno profesionalno u tenisu, bez obzira što usporedo pohađa i srednju školu Manero u Višnjanu čiji je prvi razred ekonomskog smjera uspješno završila. Sve dok bude obostranog zadovoljstva u radu, a za sada je to zadovoljstvo s Terezine i strane njenih roditelja s jedne, te s moje strane prisutno, vjerujem da će suradnja trajati.


Na treninge s guštom

Dokle Mrdeža u tenisu može dogurati?

– To nitko ni za koga ne može reći, a mi se Mrdežinim dometima u ovoj fazi njenog života niti ne želimo baviti. Važno je samo da ona nastavi dobro raditi, pa će rezultati sigurno doći. Najvažnije je, kao što sam to već rekao, da ona jednog dana bude potpuno spremna za seniorski tenis koji je sasvim drugi svijet. Da će se i u tim vodama vrlo dobro snaći pokazala je već ove godine, kad je na svom prvom nastupu na deset tisuća američkih dolara vrijednom seniorskom ITF turniru u Salzburgu odmah prošla kvalifikacije.

Što o svemu misli, malo pričljiva Mrdeža sažela je u tek nekoliko riječi.

– Ne raduju me samo dobri rezultati, već i činjenica da na treninge odlazim s guštom, što znači da sam itekako zadovoljna i do sada učinjenim i trenutnim radom – bila je kratka Tereza.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S