NEWS

Svjetski dan svjesnosti o autizmu – 2.4.

2024-04-02_12h21_35
02.04.2024. 12:22; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Svjetski dan svjesnosti o autizmu – 2.4.

Obilježava se 2. travnja svake godine jer se time želi potaknuti razmišljanje i svijest o ovom složenom poremećaju kao i nastojanja svake države i lokalnih zajednica za pružanje pomoći djeci i roditeljima s poremećajima na spektru autizma.

Naši sugrađani s autističnim poremećajem dio su naše zajednice u vrtićima i školama Poreča, članovi Društva invalida Poreč, uključeni u kreativne radionice Društva invalida, u rekreativne aktivnosti u zajednici, Fitness Veli Jože i druge …, a svake ih godine u posebnom odjelu OŠ Poreč i posjete uz druženje i prigodne darove predstavnici Grada Poreča-Parenzo, Zdravog grada Poreč i Društva invalida Poreč. Posjet će i ove godine biti upriličen nakon proljetnih praznika u školama. U Poreču je i konstruiran i autorski letak za rano prepoznavanje  znakova autizma koji se distribuira na mjestima okupljanja roditelja ali i stručnjacima.

Djeca i odrasle osobe  s ovim poremećajem imaju brojne teškoće i to sa socijalnom komunikacijom i interakcijom sa drugim osobama, imaju ograničena i  repetitivna (ponavljajuća) ponašanja, interese i/ili aktivnosti. Često se  povlače, teško podnose gužvu i buku. Autizam se može često javiti zajedno s drugim poremećajima, kao što su epilepsija, intelektualne teškoće, specifične teškoće učenja (npr. disleksija, disgrafija i diskalkulija), ADHD i poremećaj senzorne integracije.

I danas nije jasno što točno uzrokuje autizam, a u godinama su se izmjenjivale različite teorije o tome. Danas se dominantno smatra da su uzroci pojave ovog poremećaja kombinacija genetskih i određenih okolišnih čimbenika, kao što su infekcije, toksini i autoimune bolesti. Kod autističnih osoba su pronađene promjene u funkcioniranju mozga, kao što je neuravnoteženost u radu dijelova mozga (prevelika neurološka aktivnost u određenim dijelovima mozga, a premala u drugima).

U svakom slučaju osobe s autizmom drugačije neurološki funkcioniraju od neurotipičnih osoba te trebaju posebnu skrb, zaštitu i podršku.  Osobe s poremećajima na spektru autizma se razlikuju i međusobno, nemaju svi iste teškoće i teškoće jednakog intenziteta . No, svim osobama s autizmom  je potrebno razumijevanje okoline, podrška obitelji, rad s roditeljima i podrška obitelji, a osobama s autizmom  je potreban stručan rad pri jačanju socijalnih vještina od najranije dobi  i podrška u razvijanju svakodnevne komunikacije i interakcije s drugim osobama. Djecu je potrebno sukladno stručnim procjenama i preporukama uključiti u odgojni i obrazovni sustav uz osobne asistente te na njima primjeren i prihvatljiv način. Također je važno lokalno organiziranje mogućnosti za napredovanje djece i odraslih s autizmom u različitim kreativnim, sportskim i drugim aktivnostima u zajednici.

Podržimo sve naše poznanike i prijatelje s poremećajem autizma na način na koji oni našu podršku mogu primiti!

 

Zdravi grad Poreč i Grad Poreč-Parenzo

Print Friendly, PDF & Email