NEWS
VALAMAR-S-sezona

Sveti Mauro – naša slava i dika

22.11.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Sveti Mauro – naša slava i dika

Zvonjavom svih zvona s kampanila katedrale i procesijom svećenika iz biskupije u crkvu počela je jučerašnja središnja, svečana misa u Eufrazijani u čast sv. Maura, zaštitnika Poreča i porečke biskupije. Uz pjevanje župnoga zbora, čitanje biblijskih citata i molitve, koncelebriranu je misu predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Asistirali su mu riječki metropolit i nadbiskup Ivan Devčić, biskupi gospićko-senjski Mile Bogović i krčki Valter Župan, nadbiskup splitsko-makarski u miru Ante Jurić te domaćin, prvi svećenik Crkve u porečko-pulskoj biskupiji Ivan Milovan.

– Neka nas Bog nadahne onim vrijednostima za koje je živio i mučenički umro sveti Mauro, dika i slava porečke crkve, rekao je biskup Milovan čestitajući blagdan svim okupljenima. Uz biskupe u misnom slavlju sudjelovali su i kanonici porečkog kaptola, rektori pulskog i riječkog sjemeništa te svećenici dekanata. Među brojnim vjernicima u katedrali su crkvenom obilježavanju gradskoga blagdana prisustvovali i prvi ljudi porečke svjetovne vlasti – gradonačelnik Edi Štifanić, njegov zamjenik Denis Žužić i predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan.

Nakon propovijedi nadbiskupa Prenđe svi su se poklonili moćima prvog porečkog biskupa i mučenika, koje su tijekom cijelog dana bile prigodno izložene pred oltarom Eufrazijeve bazilike u čijoj su neposrednoj blizini sačuvani ostaci oratorija, prve porečke crkve u kojoj je sv. Mauro širio kršćanstvo prije više od 1.700 godina.

G. PRODAN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email