Student osmislio kako očistiti oceane od smeća

11.09.2013. 00:05; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Student osmislio kako očistiti oceane od smeća

Boyan Slat, student aeronautike na nizozemskom sveučilištu TU Delft razvio je koncept sustava za čišćenje oceana. Mladić je osmislio ‘mehanizam’ koji se sastoji se od dugih pokretnih barijera koje plutaju površinom, te usidrene platforme gdje bi se smeće sakupljalo, odvajalo od planktona, dehidriralo i eventualno skladištilo za daljnju reciklažu na kopnu.

Prema zamisli Nizozemca Boyana Slata, postojale bi mreže ovakvih čistača na područjima oseana gdje je najveća akumulacija plastičnog otpada, i one bi prenosile smeće do platformi koristeći prirodnu energiju morskih struja. Platforme bi također bile samoodržive i koristile bi se energijom sunca, morskih struja i valova.

Slat procjenjuje da bi se na ovakav način u pet godina moglo ukloniti otprilike 1/3 globalnog zagađenja oceana.

Riječ je o studentskom radu na temu sanacije plutajućih otoka smeća koji je do sada već dobio brojne nagrade. Budući da je još uvijek riječ samo o konceptu, Slat je osnovao neprofitabilnu fondaciju ‘The Ocean Cleanup Foundation’ pomoću koje prikuplja financijska sredstva koja bi mu pomogla da stvar krene provoditi u djelo. Tvrdi i da bi projekt mogao biti vrlo profitabilan, odnosno da bi od prikupljene sirovine mogao ostvariti zaradu od 500 milijuna dolara u svega godinu dana.

T.J.|Danas.hr

 

 

Print Friendly, PDF & Email