NEWS
Ljekarna

Dio banaka povisio naknade za podizanje keša na ‘tuđim’ bankomatima

11.09.2013. 00:05; ; Početna / Gospodarstvo / Dio banaka povisio naknade za podizanje keša na ‘tuđim’ bankomatima

Kada vam treba gotovina, a bankomat vaše matične banke nije u blizini, možete keš podignuti na bankomatu druge banke – ali ta će vas transakcija koštati. Dvije banke koje djeluju u Hrvatskoj su ovog ljeta izmijenile visinu naknade kod takve transakcije, pa smo upitali i ostale banke je li bilo kakvih promjena u naplaćivanju ove naknade.

Naime, u Raiffeisen banci su od 15. svibnja 2013. godine počeli naplaćivati nove naknade, pa ona “za RBA debitne kartice vezane za tekući račun iznosi 1,5 posto, najmanje 20 kuna, a za debitne kartice vezane za devizne račune građana iznose 1,5 posto, najmanje 2,60 eura (za Visu Electron u EUR) odnosno 1,5 posto, najmanje 3,30 USD (za Visu Electron u USD)”.

“Naknada za podizanje gotovine na bankomatima Raiffeisen banke, kao i na bankomatima drugih banaka u zemlji i inozemstvu osobnim kreditnim karticama izdanja RBA iznosi 3 posto, najmanje 20 kuna”, kažu u banci što se tiče korištenja kreditnih kartica, dodajući da se “na bankomatskoj mreži Raiffeisen banke podizanje gotovine RBA debitnim karticama ne naplaćuje”.

Do promjena visine naknade došlo je i u Hypo banci. “Banka je Odlukom Uprave u poslovanju s građanstvom izmijenila iznos naknade za podizanje gotovine na bankomatima i POS uređajima druge banke u zemlji za debitne kartice (Visa Electron, Maestro). Naknada iznosi 1,5% iznosa transakcije, a minimalno 20 kuna. Ova je naknada u primjeni od 26. lipnja 2013.”, kažu u toj banci.

U PBZ-u kažu ovu naknadu za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka nisu mijenjali već dulje vrijeme, te da ona iznosi 10 kn + 0,4% od podignutog iznosa. I u Zagrebačkoj banci kažu da naknadu nisu mijenjali unatrag nekoliko godina, te da naknada iznosi “1% od iznosa isplaćene gotovine, minimalno 10 kuna”.

Slično je i sa Splitskom bankom i Hrvatskom poštanskom banka. “Ovisno o tipu kartice kojom se transakcija podizanja gotovine na bankomatu druge banke odvija, naknada se kreće od 2% min. 25 kn do 3,5% min. 35 kn po transakciji”, kažu u Splitskoj banci koja već dvije godine drži istu naknadu. Napominju da klijentima nude pakete proizvoda i usluga čiji imatelji su oslobođeni plaćanja naknade prilikom podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka.

U Hrvatskoj poštanskoj banci “visina naknade ovisi o vrsti kartice, a kreće se od 1,2 posto od iznosa transakcije, minimalno 15 kuna”, kažu u banci uz objašnjenje da se iznosi naknada za ovu vrstu transakcije utvrđuju najčešće prilikom pokretanja svake pojedine vrste kartice.

Iz Erste banke naknade nisu mijenjali od travnja 2010. godine, a visina je određena tipom kartice. Tako se unutar njihove mreže bankomata za Maestro i Visa Electron kartice naplaćuje 10 kuna + 0,30% iznosa transakcije, a van te mreže 12 kuna + 0,40% iznosa transakcije. Isplata na bankomatima drugih banaka izvan Hrvatske za Maestro kartice iznosi 20 kuna + 0,30% iznosa transakcije, a za Visa Electron 25 kuna + 0,30% iznosa transakcije. Ipak, napominju da se isplata Maestro i Visa Electron karticom na bankomatima Erste grupe u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Moldaviji i Crnoj Gori provodi bez naknade.

M.P., Danas .hr

Print Friendly, PDF & Email