NEWS

SREDNJA ŠKOLA MATE BALOTE POREČ

03.05.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / SREDNJA ŠKOLA MATE BALOTE POREČ
47P1010022.JPG-susret-8.jpg

U Srednjoj školi Jurja Dobrile Pazin je održan 27. travnja prvi susret Eko-škola Istarske Županije na kojem je sudjelovalo 9 od ukupno 10 Eko-škola (2 osnovne škole i 8 srednjih škola od toga 2 iz Poreča). Susret je otvorio gradonačelnik Pazina gosp. Neven Rimanić. Skupu se obratio ravnatelj Srednje škole Jurja Dobrile Pazin gosp. Josip Šiklić i predsjednik Pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša» dr. Ante Kutle.

Cilj susreta je razmjena iskustava i razvijanje ekološke svijesti s tendencijom da ti susreti postanu tradicionalni. Naše dvije škole, TUŠ Antona Štifanića i SŠ Mate Balote organizirale su zajednički prijevoz u Pazin, što je omogućilo i dodatno druženje i razmjenu iskustava učenika i profesora.

Našu školu u Pazinu predstavljale tri učenice Danijela Katarinčić, Ani Bernobich i Merima Ibrić, te profesorice Nada Baksa, voditeljica učeničke zadruge «Parentino», Marina Čanić, sukoordinator Eko-škole i Branka Kalčić, koordinator Eko-škole.

Domaćin susreta je osigurao svakoj školi štand gdje smo izložili eko-proizvode učeničke zadruge «Parentino» kao što su ljekovito bilje, proizvodi na bazi eteričnih ulja (razna ulja i masti za masažu, kesice lavande, sapuni i dr.), foto-albume sa slikama, članke i plakate, te registar aktivnosti Eko-škole. S obzirom da jedna škola nije došla na susret, predviđeno mjesto uz naš štand koristili smo za postavljanje 20 plakata učenika iz OŠ i SŠ iz cijele Hrvatske (od mogućih osamdesetak plakata) koji su prispjeli prošle godine na natječaj za najbolji plakat Eko – kodeksa, a tiskali smo ih zahvaljujući našem sponzoru HYPO ALPE – ADRIA – BANK. Ovi plakati su vrlo zanimljivi i izazvali pozornost sudionika susreta.

Rad naše Eko-škole koja se opredijelila za teme otpad i zdrav život uspješno je prezentirala Merima Ibrić, učenica III. razreda jezične gimnazije, a Ani Bernobich, učenica IV. razreda poljoprivredne škole vrlo stručno prezentirala je istraživački rad na temu: «Buhač – usporedba agronomskih i kemijskih svojstava dalmatinskog buhača» – rad učenika Ani Bernobich i Leonarda Bergić koji je nagrađen kao najbolji rad na XVI. Smotri učeničkih zadruga RH.

Zanimljivost susreta je bila i radionica «Izrada botaničkih preparata» i okrugli stol na temu: «Ideje od drugih za druge» gdje je bilo riječi o kviz natjecanju «Lijepa naša», o potrebi uključivanja većeg broja OŠ u Projekt eko-škola radi kontinuiteta rada (momentalno su uključene samo dvije OŠ iz Istarske županije), o organizacijskim, materijalnim i tehničkim poteškoćama uključivanja Eko-škola u neke slične programe međunarodnog karaktera, dana je ideja da Projektni dan organiziraju po dvije škole zajedno koje imaju slične programe, te o tome da škole trebaju u izradi svog programa Eko-škole voditi računa da se produbljuje i nadopunjuje program struke, jer se ponegdje događa da učenici medicinske škole proučavaju i brinu o supovima, umjesto o ljudima koji su ugroženi, a gimnazijalci sade cvijeće umjesto da rade istraživačke radove. Koristimo i ovu priliku da pozovemo OŠ poreštine da se uključe u Projekt eko-škola.

Susret je pokazao da ima škola koje rade kao jedan uigrani tim (takve škole jedino mogu u potpunosti realizirati Projekt eko-škola i sebe dobro prezentirati) i onih drugih gdje nije korišten sav potencijal, a bilo je i škola gdje ravnatelj predstavlja rad Eko- škole.

Na kraju mogli bi zaključiti da je susret bio vrlo koristan oblik suradnje i razmjene iskustava i vjerujemo da će postati tradicija.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email