NEWS

Sportskim klubovima i dalje onemogućeno treniranje bez službene odluke

dvorana-skola-finida-5
foto: gradit.hr
10.09.2020. 09:58; ; Početna / Politika / Sportskim klubovima i dalje onemogućeno treniranje bez službene odluke

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika u dopisu upozorava da Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek nije donijelo pismenu odluku kojom se zabranjuje sportskim klubovima treniranje u školskim dvoranama. Naime, mnogo sportskih djelatnika ostat će bez posla u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji koja je pred nama, a moguće je da će se mnogi sportski klubovi morati ugasiti.

“Ponavljamo, sportske klubove se o zabrani održavanja treninga obavještava telefonskim putem ili putem maila. Nadležna tijela, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Stožer civilne zaštite, još uvijek nisu donijela pismenu odluku kojom bi se jasno zabranilo treniranje sportskih klubova u školskim dvoranama.

Smatramo da je potrebno istaknuti posljedice koje će se dogoditi zbog zatvaranja sportskih klubova:

  • 1. Povećanje nezaposlenosti – što dovodi do dodatnog opterećenja državnog proračuna;
  • 2. Opterećenje zdravstvenog sustava, jer je rekreacija bitna za izgradnju imuniteta – pogotovo u vremenu COVID-19 pandemije;
  • 3. Hrvatska bilježi rast pretilosti djece (Hrvatski zavod za javno zdravstvo u travnju 2018. godine objavio je izvješće Europske inicijative praćenja debljine djece) što opterećuje zdravstveni sustav, a zabranom treniranja taj broj djece samo će dodatno rasti;
  • 4. Zatvaranje tvrtki koje se bave prodajom sportske opreme i organizacijom sportskih događanja;
  • 5. Sportska natjecanja i sportske pripreme dovode međunarodne sportske klubove i sportaše koji pune državni proračun (smještaj, prijevoz, hrana).

Ističemo kako sportski klubovi doprinose državnom proračunu samim time što pojedini igrači igraju u međunarodnim ligama i tako promoviraju našu zemlju. Jedan od primjera je i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine kada je zabilježen porast turističkih noćenja u Hrvatskoj. Domaće tvrtke koje se promoviraju preko sportskih klubova te igrača u drugim zemljama, dobivaju potencijalne klijente čime osiguravaju prihode i poslove za svoje zaposlenike.“ rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport UGP-a.

Svi sportski klubovi spremni su prilagoditi termine u školama kako ne bi došlo do miješanja grupa, držati se epidemioloških mjera (maske, distanca, dezinfekcija) i spremni su uvesti dodatne mjere.

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika u ponedjeljak navečer objavio je anketu za roditelje s pitanjem: Jeste li spremni pustiti svoje dijete na trening u školsku dvoranu? U manje od 48 sati na anketu je odgovorilo 1591 roditelja, od kojih je 96,3% dalo pozitivan odgovor. Naglašavamo kako većina roditelja ne želi da se sportske aktivnosti ugase u školskim dvoranama te žele da njihova djeca pohađaju aktivnosti sportskih klubova.

(Rex)

Print Friendly, PDF & Email