NEWS

Sniježana Matejčić podnijela ostavku na funkciju predsjednice gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

16.02.2015. 20:01; ; Početna / Politika / Sniježana Matejčić podnijela ostavku na funkciju predsjednice gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Sniježana Matejčić je danas, 16. veljače 2015. podnijela ostavku na volontersku funkciju predsjednike Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Citiramo:

Gradonačelniku Grada Poreča,
dopredsjednici Gradskog vijeća Snježani Mekoti
medijima

Predmet: Ostavka na volontersku funkciju predsjednice Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Nakon nešto više od godinu dana postojanja porečkog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, kao savjetodavnog tijela gradonačelnika, tima na čijem sam čelu imam suštinske primjedbe na čitav koncept povjerenstava i zaključujem da su u ovom obliku i s ovim obavezama i utjecajem gotovo potpuno beskorisna.

  1. Gradska povjerenstva osnivaju se u pravilu kao savjetodavna tijela gradskih vijeća, porečko je gradonačelnik osnovao kao svoje tijelo i – nikome ništa. To samo po sebi ukazuje da smo okvir bez sadržaja koji bi nekoga obvezivao. Plan rada porečkog povjerenstva gradonačelnik je samo prešutno odobrio – nemamo o tome pisani., formalni trag.  Premda nas je htio kao savjetodavno tijelo, u godini dana ne samo da nas nije niti jednom pitao za mišljenje, nego nismo ni nakon opetovanih molbi dobili proračun za 2014. godinu, nije nam poslan na razmatranje prijedlog rebalansa za 2014. niti proračuna za 2015. godinu, nismo bile uključene u proces procjene čimbenika gospodarskog razvoja, kao podloge za izradu dugoročne gradske strategije. … U konačnici, povjerenstvu nije predviđen nikakav suvisao iznos u proračunu, da bi se moglo išta konkretno učiniti na edukaciji vijećnika i vijećnica,  gradonačelnik se ne odaziva na telefonske pozive niti odgovara na mailove – komunikacija ide posredno, putem tajnice.  Sve što smo učinile bilo je na našu odgovornost, bez pisanog traga da je to gradonačelnik odobrio (preporuka za zapošljavanje žrtve obiteljskog nasilja, napr.). To je položaj potpune nemoći da se išta učini, demotivirajuće je, povjerenstvo se uopće ne sastaje, članice uglavnom ne odgovaraju na mailove koje im šaljem, a pokušaj da barem odradimo gradsku politiku ravnopravnosti spolova nije uspio jer članice nisu prihvatile podjelu posla.
  2. Ni županijsko povjerenstvo, koje vodi dožupanica Vivianna Benussi  ne može se pohvaliti uspješnim provođenjem mjera i aktivnosti iz akcijskog plana – bilo je sporadičnih aktivnosti, ali njihov je doseg iznimno mali, nema konstante u radu da bi se barem na nekom području vidjeli pomaci. Koordinacija s lokalnim povjerenstvima počinje i završava jednim zajedničkim

sastankom godišnje. Suradnja s organizacijama civilnog društva je nedovoljna ili je uopće nema.

RAVNOPRAVNOST U PROCESU ODLUČIVANJA U POLITIČKOM I JAVNOM ŽIVOTUje jedna od mjera propisanih Nacionalnom politikom ravnopravnosti spolova 2011-2015. koju u svom akcijskom planu ima i županijsko povjerenstvo, a naznačeni cilj je do 2015. godine POSTIĆI uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti na svim razinama – kako će kandidacijske liste zadovoljiti kvotu od najmanje 40% žena na parlamentarnim izborima, ako se sjetimo rezultata lokalnih izbora u Istri 2013. godine i pridružimo tome činjenicu da u međuvremenu nije učinjeno ništa kako bi žena bilo više, dapače – neke odluke donesene na lokalnim razinama (smanjivanje ili ukidanje sufinanciranja prijevoza, školskog obroka i sl) najviše idu na štetu žena, koje moraju amortizirati te gubitke, kako bi djeca imala jednak standard. O tome nitko ne govori, a čak su i vijećnice (i članice povjerenstava) u nekim gradovima glasale za ukidanje dotacija, jer je takav bio stav stranke.

Podsjećam na LOKALNE IZBORE 2013 – samo Buje, Rovinj i Vodnjan imaju spolno uravnotežena vijeća; Pazin, Poreč ispod 20%, Labin, Umag, Buzet iznad 30 %; Općina Sv. Nedjelja bez vijećnica, po jednu vijećnicu imaju Sv. Lovreč, Lanišće i Kanfanar, a 15 općina po dvije vijećnice. Na edukaciju koju je naručilo županijsko povjerenstvo odazvalo se 7-8 žena, među kojima nije bila niti jedan porečka vijećnica– a one koje su bile na edukaciji jasno su rekle da im treba edukacija.  ŠTO UOPĆE MOŽEMO UČINITI U NEKOLIKO MJESECI PRED IZBORE KAO TIJELA BEZ IKAKVE MOĆI?

  1. Obilježavanje različitih datuma, tek da bi se jednom u toliko spomenuo neki od problema ženskih ljudskih prava ili da bi u javnost izašlo neko povjerenstvo nije metoda djelovanja koja bi me osobno nadahnjivala i motivirala. Predugo se radilo uglavnom tako, da bi bi se samozadovoljno moglo nastaviti na isti način. Vrijeme je da se vide bitne promjene, a ako se ne vide, onda je očito da smo sve radile krivo ili nedovoljno dobro.  Mislim da zalaganje povjerenstava neće dati nikakve značajnije rezultate i da je jedino za što se moramo zalagati i što bi moglo dati rezultat – ukidanje povjerenstava, a umjesto njih u svakoj JLS i u županiji predvidjeti profesionalno obavljanje zadataka predviđenih politikom uspostave ravnopravnosti spolova – hoće li to biti novo radno mjesto ili će se dodatne obaveze rasporediti nekom postojećem radnom mjestu, nije bitno dokle god osoba koja će obavljati taj posao bude odgovarala za ispunjenje obaveza. Imamo odličnih primjera u EU gdje takav način provođenja politike ravnopravnosti spolova daje vidljive i mjerljive rezultate. Nema razloga da se ne pokušamo izboriti da tako bude i u Hrvatskoj, jer ove godine trebamo donijeti novu Nacionalnu politiku. Nažalost, lokalna povjerenstva više ne mogu utjecati niti na sadržaj Nacionalne politike, osim slučajno i posredno, jer sve obavlja Vladin ured za ravnopravnost spolova.
  2. Pokazalo se, uostalom, da je ideja volonterskih povjerenstava, u koja političari  uglavnom imenuju žene da brinu o ostvarenju politike ravnopravnosti, vrhunac cinizma patrijarhalnog društva. Dali su nam da besplatno radimo drugu smjenu u pogonu u kojem se pune boce bez dna.

Nakon svega, mogu  jedino odlučiti povući se iz gradskog povjerenstva, u nadi da će gradonačelnik i Gradsko vijeće konačno shvatiti da povjerenstvo nije igračka i da je tema ravnopravnosti spolova ozbiljna i važna ne samo ženama, nego čitavom društvu. Osobno ću se i dalje, kao do sada, zalagati za promicanje ravnopravnosti spolova onako kako mislim da je najbolje – pomaganjem konkretnim osobama i javnim zagovaranjem  vlastitim primjerom i stavovima.

 

Sniježana Matejčić

kraj citata.

Print Friendly, PDF & Email