NEWS
LUTRIJA T

Šef HTZ-a odbio procijeniti koliko je novca izgubio turizam, ali drugi su to rekli

DSCN2686
12.09.2020. 15:12; ; Početna / Gospodarstvo / Šef HTZ-a odbio procijeniti koliko je novca izgubio turizam, ali drugi su to rekli

Iako je hrvatski turizam doživio drastičan pad zbog korone, ipak nije bio onakav kao što se očekivalo. Ministrica turizma Nikolina Brnjac i šef HTZ-a Kristijan Staničić jučer su u Ministarstvu turizma predstavili rezultate ove sezone koji su pokazali da smo na oko 54 posto prošlogodišnjeg prometa, piše Martina Pauček Šljivak,index.hr

“Predviđao se pad od 70 posto, ali ipak je drugačije. Imamo 54 posto razine prošlogodišnjeg prometa”, istaknula je Brnjac.

Rezultati bi bili daleko bolji da nas, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i porasta broja novozaraženih, naša emitivna tržišta poput Austrije i Slovenije u kolovozu nisu stavila na crvenu listu. Na svu sreću, Njemačka je odlučila staviti samo nekoliko dalmatinskih županija na crvenu listu, a ne cijelu zemlju.

No iako je situacija bolja od predviđanja, neke gospodarske grane u turizmu su ipak ostvarile enorman pad, a najveći su zasigurno imale turističke agencije.

“Samo smo do sredine kolovoza izgubili 1,9 milijardi kuna”

Predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija (UHPA) za Index je dao konkretne podatke, nakon završetka konferencije u Ministarstvu turizma, te istaknuo da su agencije samo do sredine kolovoza izgubile 1,9 milijardi kuna prihoda.

“Na anketi koju smo napravili zaključno s 15. kolovoza agencije su bile u padu od 81 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kad bismo to pretočili u novac, izgubili smo 1,9 milijardi kuna, i to samo do 15. 8. Do kraja godine očekujemo kako ćemo imati 88 posto prihoda manje u odnosu na lani, s obzirom na to da su od 15. 8. značajno počele padati rezervacije”, rekao je Fain za Index.

Sva školska putovanja koja su bila rezervirana za 4. i 5. mjesec, prebacili su, navodi, na kraj 8. i 9. mjesec, no onda je krajem kolovoza došlo do drastičnog pogoršanja epidemiološke slike pa je velik dio maturalaca otkazan jer je stigla takva preporuka Ministarstva obrazovanja.

“Veliki dio ekskurzija je trebao krenuti u ponedjeljak, a onda je u petak prije toga stigla preporuka Stožera da se ne ide na školska putovanja. Mi podržavamo odluku, teško nam je ići protiv epidemiologa, ali nije vrijeme da se dva dana prije putovanja donese takva odluka. Trebalo je reagirati ranije. Shvaćam i njih, ali oni moraju i nas. Stvorili su presing na škole, agencije, a nije bilo potrebe za tim. Nažalost, velik dio tih putovanja je otkazan, što je zasigurno velik gubitak i za hrvatsko gospodarstvo, a dio smo uspjeli prebaciti na proljeće i živimo u nadi za normalizacijom situacije”, rekao je Fain.

Brojni roditelji nisu dobili povrat novca iako im djeca nisu otišla na putovanja, a Fain je kazao da su agencije pouzdan i siguran partner i da će svima novac biti vraćen.

“Svima će novac biti vraćen”

“Svaki roditelj koji je uplatio novac mora znati da mi prilikom rezervacije putovanja moramo novac uplatiti hotelima, aviokompanijama, velik dio novaca koji su roditelji uplatili je i danas u hotelima u Španjolskoj, Italiji, u aviokompanijama, velike zemlje su donijele moratorij na povrat novca. Dakle, novac nemamo, a kad bi ga sad trebale vratiti, mnoge bi agencije bankrotirale jer novac nije kod nas. Taj novac nije na našim računima, vezani smo za zakone drugih država i njihove povrate. Tražili smo preko HBOR-a i HAMAG-a kredite ili bespovratna sredstva EU. Mi smo spremni zadužiti se da vratimo taj novac”, istaknuo je Fain.

Navodi kako su predložili Ministarstvu turizma da pokuša utjecati na ostale države i da se svi drže istog zakona što se tiče povrata novca.

“Ako novac dobijemo od ostalih zemalja, mi ćemo ga odmah vratiti svojim klijentima. Mi smo tražili da nam se ne daju voucheri. Što se tiče iznosa novca u stranim zemljama, o tome ne bih”, rekao je Fain i poručio da će roditelji sigurno dobiti novac te da se ne trebaju brinuti.

“Po trenutnom zakonu to je 180 dana nakon prestanka pandemije, tad bi trebali dobiti novac”, rekao je Fain.

Na pitanje kakvi su im daljnji planovi, rekao je da ne može o tome jer se ne zna što će biti s pandemijom. Navodi da se svaka agencija bavi svojim segmentom, neke će se agencije morati, ističe, preorijentirati i tražiti neke druge niše kojima će se baviti.

“Ako me pitate jesmo li trebali zabraniti pirove i zatvoriti klubove, sve agencije bi se složile s tim”

“Mi smo poznati po tome što se možemo prilagoditi, no sad je teško išta predviđati. Ja sam u srpnju govorio da ćemo sigurno odraditi sezonu do 15. rujna i sad kad to gledate, ispao sam smiješan”, rekao je Fain, referirajući se na to da smo, nakon što su nas Slovenija i Austrija stavile na crvenu listu, već sredinom kolovoza krenuli padati.

Na pitanje jesu li zakazali lokalni stožeri te Nacionalni stožer, istaknuo je da se radi o visokoj politici te da ne bi ulazio u to.

“Ako me pitate jesmo li trebali zabraniti pirove i zatvoriti klubove, sve agencije bi se složile s tim, no da pitate one koji rade u tom poslu, rekli bi ne. Teško je biti pametan i trebamo biti zadovoljni što smo uopće odradili dio sezone. Da ste me pitali 15. svibnja jesam li zadovoljan ovakvim rezultatima, rekao bih da sam prezadovoljan, no da me pitate sad, rekao bih da nam je žao što nismo još dalje mogli odraditi”, zaključio je Fain.

Koliki će na kraju biti ukupni pad u turizmu, još se ne zna, a na današnjoj konferenciji za medije mogli smo čuti šefa HTZ-a Kristijana Staničića kako ne želi davati ikakve prognoze do kraja godine.

Nedavno su se u medijima spominjali prihodi od turizma na razini od 4,5 milijardi eura (nasuprot lanjskih oko 10,5 milijardi eura), no Staničić je kazao da za financijske pokazatelje treba pričekati kraj godine.

U hotelima je, pak, u osam mjeseci ove godine bilo oko 30,4 posto lanjskih noćenja, a u onima s više zvjezdica i više, no anketa Hrvatske udruge turizma pokazuje da će financijski efekti u hotelijerstvu biti između pet i 15 posto niži od fizičkih rezultata, a u kampovima blizu 50 posto lanjskog prometa, kako je rekao Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

I on je na konferenciji za medije, kao i Fain, istaknuo da bez pomoći vlade i mjera ne bi bilo moguće sačuvati radna mjesta u turizmu i spremiti se za iduću sezonu.

Vjeruje da je produljenje mjera do kraja ove godine samo tehničko, zbog proračuna, te da će se nastaviti i u 2021.

“Samo nam je charter izgubio 150 milijuna eura za 9. i 10. mjesec”

Kruno Kapetanović iz Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela te predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Martina Nimac Kalcina također su naglasili važnost suradnje i dogovaranja s Ministarstvom o budućim projektima i dokumentima.

“Na sjevernom Jadranu iznajmljivači su zadovoljni, a na srednjem i južnom uglavnom nezadovoljni sezonom, a s obzirom na neizvjesnost iduće godine, očekuju da će se misliti i na njih jer su fizičke osobe ostale izvan mjera pomoći, što nije u redu jer se više od 50 posto noćenja ostvaruje u privatnom smještaju. Bitno je pomoći i domaćinima”, upozorila je Nimac Kalcina.

Predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Sean Lisjak istaknuo je da će hrvatske marine ostvariti oko 80 do 85 posto lanjskih rezultata.

“No nama kao marinama je žao što nismo još više zaradili. Nautički segment doprinosi sa 770 milijuna eura turizmu. Samo nam je charter izgubio 150 milijuna eura za 9. i 10. mjesec. Dakle, ova nas je škola toliko koštala”, zaključio je Lisjak.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email