VALFRESCO 10/23S

Sanjica Sara Radetić jednoglasno izabrana za ravnateljicu Umjetničke škole Poreč

Sanjica Sara Radetić
16.09.2020. 00:30; ; Početna / Kultura / Sanjica Sara Radetić jednoglasno izabrana za ravnateljicu Umjetničke škole Poreč

Nakon dvadeset godina uspješnog vođenja porečke glazbene i plesne škole i Pučkog otvorenog učilišta Poreč Sanjica Sara Radetić mag. mus. ponovno je jednoglasno izabrana za ravnateljicu Umjetničke škole Poreč. Nakon provedenog natječaja, izlaganja na svim tijelima Škole, Sanjica Sara Radetić jednoglasno je izabrana od Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća, Skupa radnika i Školskog odbora te je potvrđena i od nadležnog Ministra. U svom izlaganju istaknula je dosadašnja postignuća, načela programa rada, smjernice rada, vrijednosti, viziju i moto škole. Kao glavne ciljeve svog programa navela je razvoj ljudskih resursa, infrastrukture te suradnju s umjetničkim školama i akademijama, osnovnim školama i ustanovama iz kulture, osnivačem Gradom Porečom– Parenzo, općinama, Hrvatskim društvom glazbenih i plesnih pedagoga, Hrvatskom udrugom ravnatelja osnovnih škola, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Još kao dijete sanjala je kakvu bi glazbenu i plesnu školu u Poreču voljela pohađati, po završetku Glazbene akademije imala je jasnu viziju škole po mjeri djeteta, škole u kojoj se razvija djetetova kreativnost i samopouzdanje, škole u kojoj učitelji uživaju raditi i stvarati u poticajnoj atmosferi, škole u kojoj su djeca i učitelji sretni, škole u kojoj su roditelji partneri. Prvo je predano radila kao učiteljica te je sa svojim učenicima osvajala najviše nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima sa žarom im prenoseći znanje i ljubav prema glazbi i motivirajući ih da nastave svoje obrazovanje. Na temelju tih rezultata predložena je i promovirana od tadašnjeg Ministra u prvu učiteljicu mentoricu porečkoj školi. Kako bi ostvarila svoju viziju 2000. godine prihvatila je mjesto predstojnice podružnice glazbene škole pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč, zatim od 2008. godine mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Poreč te je od osamostaljenja Škole 2014. godine volontirala kao privremena ravnateljica Umjetničke škole Poreč. Radeći dva izuzetno zahtjevna i odgovorna ravnateljska posla bilo joj je dragocjeno životno iskustvo, ali i iskustvo koje ne bi više ponovila.                                                                                                             

Neiscrpna motivacija za daljnji rad su joj prvenstveno djeca, roditelji i svi zaposlenici Škole. U pozitivnom i zdravom ozračju, danas, učenici i učitelji osvajaju najviše nagrade, redovito dobivaju „Oskara znanja“, učenici nastavljaju glazbeno i plesno obrazovanje, a učitelji napreduju u mentore i savjetnike. Od početka vođenja Škole do danas utrostručen je broj učenika i učitelja, uvedeni su novi programi violine, violončela, trube, trombona, suvremenog plesa, obnovljen je instrumentarij, pokrenuti su brojni novi projekti, dijelom je obnovljena zgrada u Kandlerovoj te su otvoreni i opremljeni novi prostori na Narodnom trgu 1. Od 2002. godine otvoren je i područni odjel u Vrsaru. Osamostaljenje škole, novi prostori i bolja opremljenost donijela je velike pomake u postignućima učenika i učitelja.  U prošloj školskoj godini učenici i učitelji osvojili su 34 prve, 9 apsolutnih pobjeda, 20 drugih i 5 trećih nagrada.

Škola je postala prepoznatljiva po projektima kojima promovira Grad Poreč i Istarsku županiju: Ponovo zajedno, Antonio Janigro, Poreč Fest, Dani klavira, Dani harmonike, Dani gitare, Dani flaute, Dani trube i trombona, Dani gudača, Dani plesa, Koncerti povodom Dana Škole, Koncerti povodom Dana Grada, Koncerti prvašića, Koncerti šestaša, Koncerti podrške, Koncerti klasa, predstavama Ježeva kućica, Alisa u zemlji čudesa i drugim projektima.

Jedno od novijih postignuća u suradnji s roditeljima i djecom je provođenje anketa. Rezultati anketa pokazuju da roditelji najvišim ocjenama ocjenjuju ne samo rad ravnatelja već i učitelja i svih zaposlenih u Školi. Kroz podatke dobivene anketom saznali smo i područja za unaprjeđenje suradnje Škole i roditelja te svojim djelovanjem pokrenuli određene promjene. Riječima roditelja jednog učenika: „Prezadovoljna sam dosadašnjim iskustvom, odlična komunikacija od profesora, od ravnateljice, podrška i praćenje učenika u svakom pogledu!“ Ravnateljica smatra da je samovrednovanje izrazito važno za unaprjeđenje kvalitete Škole te stoga planira provoditi i dalje istraživanja s ciljem poboljšanja rada s učenicima.

Za kraj, citiramo ravnateljicu Sanjicu Saru Radetić: “ Posao ravnatelja zahtjeva puno energije, raznih kompetencija, znanja i vještina za koje nas nitko ne priprema. Ravnatelj uvijek treba imati beskrajno puno razumijevanja, strpljenja i tolerancije. I kada radi u dobrom kolektivu kao ja, ravnatelj se često osjeća osamljen, između svakodnevnih velikih ili malih, ali uvijek važnih odluka.

Meni su osobno najveći pokretači i motivatori djeca i učitelji, njihov trud, rad, napredak i rezultati. Osmijesi, sreća i radost na licima djece, najveća su mi inspiracija i onda kad je najteže. Škola je moj život, moja druga obitelj i sve navedeno razlog je zašto danas stojim pred Vama i kandidiram se za još pet godina vođenja Škole, naravno uz sve moje vizije, ambicije, ciljeve i ovaj program rada. Svaka škola je poput prekrasnog mozaika kojeg čine prvenstveno ljudi: učitelji, djeca, roditelji i svi zaposlenici. Svaki od nas unaša novu boju, novu harmoniju svojim dolaskom i mogu zaključiti da za sada jako skladno zvučimo. Nadam se da će tako biti i u buduće sa još više boja, nijansi i skladnih harmonija.

I dalje ću voditi Školu svojim primjerom i biti otvorena za razgovore, dogovore i zajednički rad u ostvarenju naših zajedničkih ciljeva.

Za kraj sam ostavila meni dragu poruku koju sam dobila od moje učenice kada se zaposlila kao učiteljica u ovoj Školi i koja mi je tu poruku poslala kada su me učitelji Škole predložili Hrvatskom društvu glazbenih i plesnih pedagoga za najbolju ravnateljicu.“

Predsjednik Školskog odbora: Matija Poropat, prof.

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23