Rovinj i Vrsar – najuređeniji grad i općina

08.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Rovinj i Vrsar – najuređeniji grad i općina
495IMG_3087.jpg

 Rovinj je u kategoriji gradova izabran za istarskog kandidata ovogodišnje akcije Plavi cvijet kojom se biraju najuređeniji grad, mjesto i općina na hrvatskoj obali. Akciju, podsjetimo, svake godine provodi Hrvatska turistička zajednica, dok je medijski pokrovitelj za područje Istarske županije već petu godinu zaredom Glas Istre. Županijsko povjerenstvo jednoglasno je ocijenilo da je Rovinj najljepše uređeni turistički grad, a slijede ga Umag i Labin.

Najveće razočaranje ovogodišnje akcije je svakako Poreč, koji se očigledno uspavao, što je vidljivo u izostanku bilo kakve aktivnosti u osvježivanju turističke ponude. Ono što je Povjerenstvo u svojem obilasku turističkih mjesta zamijetilo jest i puno otvorenih gradilišta, iako smo već uvelike zakoračili u srpanj. Tako je u Umagu u novootvorenom turističkom kompleksu Garden Istra uočeno da bageri još uvijek rade puno parom, dok su kupači na bazenu od njih udaljeni svega dvadesetak metara! U istom gradu, koji je prošle godine bio istarski kandidat za Plavi cvijet te je na koncu osvojio treće mjesto, u samom centru otvoreno je još jedno gradilište.

No nije samo Umag turističko mjesto u kojem su još uvijek aktivni bageri i gdje se iznad krovova kuća izdižu dizalice. Naime, otvorena gradilišta uočena su u Novigradu i Poreču. Osim gradova Povjerenstvo je izabralo i najljepše uređenu općinu, što mu i nije bilo teško s obzirom da se za nagradu hrvatskog TZ-a javila samo Općina Vrsar. Doduše, i na prvi je pogled jasno da ta općina jedina može stati uz bok Rovinju, no to nije razlog da druge općine barem ne pokažu ono što su učinile na poboljšanju turističke ponude u posljednjih godinu dana.

Zanimljivo je da su kao kandidati za izbor najljepšeg mjesta istaknuti Svetvinčenat, Roč i Gračišće, odnosno mjesta iz unutrašnjosti poluotoka. Razlog je taj što se želi naglasiti da je unutrašnjost Istre sastavni dio turističkog proizvoda Istarske županije.

Od kandidata u kategoriji pojedinačnih elemenata valja istaknuti pulski Narodni trg s tržnicom kao najljepše uređeni trg, zatim rabačke plaže u kategoriji javnih plaža, pulski Titov park u kategoriji najljepše uređenog parka, benzinsku postaju Arcus Delta na Vodnjanskoj cesti kao najuređeniju benzinsku postaju, a u kategoriji originalne turističke ponude ili zanimljivosti kandidirana je fažanska Mala ribarska akademija »Sardela«.

Koncem ljeta odluku o tome tko će dobiti nagradu Plavi cvijet donijet će glavno povjerenstvo HTZ-a, čemu će prethoditi obilazak svih kandidiranih gradova i općina u hrvatskim primorskim županijama.

B. Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email