NEWS

Sv. Lovreč: Bez kompromisa vlasnika o zemljištu nema poslovnih zona

08.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Sv. Lovreč: Bez kompromisa vlasnika o zemljištu nema poslovnih zona
499GO145178.jpg

Kao što je bilo zaključeno na posljednjoj sjednici općinskog vijeća, na dnevnom redu preksinoćne sjednice bile su tri točke na raspravi i usvajanju – informacije o poslovnim zonama i proslavi Dana općine te odluka o raspolaganju nekretninama. Na sjednici su konačno imenovani i članovi radnih tijela općinskog vijeća.

Općinsko je poglavarstvo prethodno razmotrilo sve točke i vijećnicima predložilo zaključke koje su oni u raspravi djelomično proširili. Općinska uprava pripremila je analitički dokument o površini, vlasničkoj strukturi i namjenama poslovnih zona na području općine. Poglavarstvo je sugeriralo zaključak da Općina pokuša otkupiti zemljište od vlasnika pa da tek onda krene s komunalnim opremanjem, odnosno da se izmjenama prostornog plana odrede nove poslovne zone koje bi se onda opremile. Izrada manjih prostornih planova, DPU-a, išla bi postupno, ovisno o iskazanom zanimanju potencijalnih ulagača.

– Smatram da su poslovne zone krivo postavljane u odnosu na privatno vlasništvo. Gotovo na svim područjima više je privatnih vlasnika koji su nakon toga bitno digli cijenu zemljišta, rekao je SDP-ov vijećnik Milan Žužić. Upravo iz tih razloga država sugerira lociranje poslovnih zona u područjima gdje je većinsko vlasništvo lokalne samouprave ili države, a postoji i Vladin program za razvoj poduzetničkih zona, kojim je država voljna pomoći općinama i gradovima u njihovu oživljavanju. »Mislim da je sazrelo vrijeme da definiramo hoćemo li uistinu oživjeti naše poslovne zone ili pronaći nove«, naglasio je Žužić.

S njim se slaže i vijećnik Nezavisne liste Branko Glavaš, koji smatra da su sve zone, osim možda one u Gradini, promašene. Drugačije razmišlja predsjednik vijeća, IDS-ovac Mario Laković, budući da Općina nema tako čistog zemljišta na kojem bi se njihovi prijedlozi mogli ostvariti, a dvije zone, u Medakima i Stranićima, locirane su upravo radi blizine čvorišta Istarskog ipsilona, što je za takva poslovna područja veoma važno. Kako je rekao načelnik Branko Zgrablić, problem su različiti privatni interesi, što se pokazalo i u zoni Gradina, gdje su u početku bili svi složni da se ide u izradu DPU-a, onda su neki odustali, a neki ostalima pravili probleme. Bez kompromisa među vlasnicima, naglasio je načelnik, nema ni oživljavanja poslovnih zona.

Vijećnici su na koncu usvojili tri zaključka – prihvaća se informacija o poslovnim zonama te zadužuje općinska uprava da pokrene inicijative za rješavanje zemljišta u državnom vlasništvu poslovne zone Medaki i okupljanje vlasnika poslovne zone Stranići za izradu DPU-a.

U nastavku sjednice vijećnici su raspravili prijedlog programa proslave Dana općine, kao zajedničko rješenje nekoliko prvotnih prijedloga. Zaključeno je da se prihvati trodnevni program tijekom kojeg će se izvesti opera Seviljski brijač ispod gradske lođe te održati nekoliko sportskih nadmetanja, svečana sjednica općinskog vijeća i razna popratna događanja. Birat će se i nagraditi najljepši baladur i korta.

Vijećnici su raspravljali i o novom prijedlogu odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Općine, što su inicirali oporbeni vijećnici. U ime Kluba vijećnika IDS-a Adriano Prekalj predao je amandman kojim se predlaže da se program raspolaganja nekretninama u dijelu koji utvrđuje način raspolaganja nekretninama površine veće od 1.500 četvornih metara promijeni tako da se nekretnina smanji na 500 kvadrata te da općinsko poglavarstvo utvrdi cijenu na osnovi prijedloga ovlaštenog vještaka za sve nekretnine što se prodaju u vrijednosti većoj od 30 tisuća, a ne 50 tisuća eura, kako je pisalo u prijedlogu odluke. U ime SDP-a i Nezavisne liste Sanje Matošević, vijećnik Žužić predložio je daljnje smanjenje – na 300 četvornih metara, odnosno vrijednost od 20 tisuća eura. Nakon kraće rasprave, prihvaćen je prijedlog IDS-a sa šest njihovih glasova za i pet suzdržanih glasova oporbe.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email