NEWS

Raspisana javna nabava za projektiranje obnove Trga Marafor i starogradske jezgre

1503566296_6165
08.02.2022. 18:24; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Raspisana javna nabava za projektiranje obnove Trga Marafor i starogradske jezgre

U tijeku je postupak javne nabave koji je Grad Poreč-Parenzo raspisao za izradu dokumentacije za projekt obnove povijesne jezgre grada Poreča 2. i 5. etapa – V. faza. Riječ je o rekonstrukciji ulica porečke starogradske jezgre s infrastrukturnom mrežom i to za 2. etapu koja obuhvaća površinu 3.650 metara kvadratnih odnosno Trg Marafor i ulice E. Kumčića, M. Bernobića, te 5. etapu površine 2.155 metara kvadratnih koji obuhvaća ulice Lj. Gaja, I. Gundulića, Cardo Maximus, dio Eufrazijeve ulice, te dijelove Obale Matka Laginje i Parka Jurja Dobrile. Javna nabava odnosi se na izradu projektne dokumentacije za idejni, glavni i izvedbeni projekt obnove i uređenja popločenja ulica i trgova starogradske jezgre. To uključuje i obnovu i izgradnju podzemne infrastrukture mreže gradskih instalacija, odnosno vodovodne, elektroenergetske  i elektroničke komunikacijske mreže, s uključenim svim geodetskim radovima potrebnim za izradu dokumentacije. Rok za dostavu ponuda traje do 11. veljače, a procijenjena vrijednost nabave je 1.080.000 kuna bez PDV-a.

            Podsjetimo, projekt kompletne obnove povijesne jezgre grada Poreča podrazumijeva površinu grada u obimu od 11, 50 hektara, u kojoj je obuhvaćeno 28 ulica i trgova i njihovih dijelova, u ukupnoj površini od 12.9113 metara kvadratnih. Rekonstrukcija povijesne jezgre Poreča počela je još 1996. godine, a osim rekonstrukcije popločenja obuhvaćala je i obnovu infrastruktura (voda, kanalizacija, struja, telefonija,) na način da se uklone sa fasada i prenesu u podzemne kanale, što je predstavljalo vrlo kompleksan, zahtjevan i složen pothvat, kako u stručnom tako i financijskom pogledu. Veliki obim radova zahtijevao je etapnu, „korak po korak“ izgradnju. Do sada su realizirane četiri faze (1. 3. 4. i 6. etapa) povijesne jezgre, te rekonstrukcija Trga slobode.

Grad Poreč-Parenzo provedbom javne nabave pokrenuo je i 2. i 5. etapu – V fazu nastavka procesa obnove povijesne jezgre. Dosad je izrađen geodetski snimak, obavljeno kompletno arheološko istraživanje, te geomehanički istražni radovi, odnosno, gotovo svi podaci koji su nužni za početak projektiranja navedenih etapa koje obuhvaćaju gore spomenute ulice starogradske jezgre. Također je izrađeno idejno rješenje uređenja Trga Marafor s obnovom antičke hodne površine foruma, te ishođeno mišljenje i posebni uvjeti konzervatora.

Projektiranje je zamišljeno da se izvodi kao što se činilo i za dosad već dovršene četiri faze rekonstrukcije, na način da svako komunalno poduzeće izradi projektne zadatke u svojoj domeni, a izradu i objedinjavanje infrastrukture povjerit će se nositelju, odnosno koordinatoru cijelog projekta, koji će se također birati putem javne nabave.

– Projekti u starogradskoj jezgri nikada nisu jednostavni, jer podrazumijevaju puno više dokumentacije i raznih odobrenja. Ali, kako smo napravili i prilikom obnove gradske rive, tako ćemo i za obnovu Trga Marafor i okolnih ulica. Ove dvije investicije predstavljaju najveća ulaganja u porečku starogradsku jezgru posljednjih godina. Želja nam je vratiti Maraforu njegovu originalnu funkciju –  onu trga u samom središtu grada, središta društvenih zbivanja, ali i turističke ponude., komentirao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Grad Poreč

Glas Istre o Maraforu 2008. godine:

 

PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE UREĐENJA POREČKOG MARAFORA

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email