NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Održana Koordinacija župana Miletića s istarskim gradonačelnicima

IMG_8455
08.02.2022. 18:17; ; Početna / Politika / Održana Koordinacija župana Miletića s istarskim gradonačelnicima

Na dnevnom redu danas održane 4. koordinacije istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnice i gradonačelnika gradova u Istarskoj županiji, glavne su teme bile vlasničko restrukturiranje društva Kaštijun, objedinjena javna nabava u narednom razdoblju, projekt sufinanciranja pokretnog mamografa za potrebe žena Istarske županije te prijedlog Sporazuma za sufinanciranje obnove odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno.

U prvom dijelu koordinacije bio je govora o prijedlogu Sporazuma za sufinanciranje obnove odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno o kojem je prisutne detaljnije izvijestio ravnatelj Specijalne bolnice, doc. dr. sc. Marinko Rade. Gradonačelnici i gradonačelnica gradova u Istarskoj županiji jednoglasno su prihvatili prijedlog sufinanciranja koji će se potvrditi potpisivanjem Sporazuma. Okončanjem obnove odjela za dječju rehabilitaciju, Istra će dobiti jedan od boljih odjela u Hrvatskoj. Zajednički je cilj osiguranje adekvatnih uvjeta pružanja zdravstvene zaštite najranjivijoj skupini, našim najmlađim pacijentima s područja Istarske županije, kako više ne bi morali putovati na liječenje u Rijeku ili Zagreb.

Uslijedilo je predstavljanje unaprjeđenja programa ranog otkrivanja raka dojke, nabavom pokretnog mamografa – uređaj s neusporedivo boljom i preciznijom tehnologijom  za potrebe žena u Istarskoj županiji. Time postižemo veću dostupnost mamografije na cijelom području Istarske županije, bolju promociju preventivnih programa ranog otkrivanja raka dojke kao i poboljšanje odaziva na njih. Prisutnima su stajališta struke i samog programa predstavili dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, dr. Vinka Kos iz Opće bolnica Pula i pročelnica resornog Upravnog odjela Istarske županije Sonja Grozić-Živolić. Nakon provedene rasprave, predloženo je da se dodatno razradi predloženi program od strane struke popratnim analizama te podacima o postojećim i budućim potrebama mamografije na području cijele Istarske županije. Želimo omogućiti ženama pravovremene preventivne preglede, te da u što kraćem roku od perioda sumnje, pristupe liječenju.

Istarski župan u sljedećoj točki dnevnog reda predložio je gradonačelnicima  mogućnost uvođenja objedinjene javne nabave za robe i usluge s ciljem smanjenja troškova, a za koje istu potrebu imaju kako županija, tako i jedinice lokalne samouprave.

Zadnja točka dnevnog reda odnosila se na tvrtku Kaštijun. U prvom dijelu, župan Miletić govorio je o potrebi vlasničkog restrukturiranja društva, na način da se u vlasništvo tvrtke Kaštijun uključe, osim Grada Pule i Istarske županije, i svi ostali Gradovi i Općine Istarske županije, a što proizlazi kao obaveza iz Sporazuma prilikom početka izgradnje ŽCGO Kaštijun. Sama Odluka o pokretanju restrukturiranja, u konačnici, prvenstveno ovisi o Gradu Puli  koji posjeduje 51% udjela.

U drugom je dijelu istarski župan obrazložio da će se nakon vlasničkog restrukturiranja omogućiti svim Gradovima i Općinama – članovima buduće Skupštine Društva – upravljačka prava, u onoj mjeri koliko tko ima obavezu po kreditu.

Treći dio točke o tvrtki Kaštijun, predstavio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić, a odnosio na stanje, perspektive Društva i prijedlog pristupu zbrinjavanja prekomjernih količina otpada u ljetnim mjesecima s novim cjenikom.

Nakon provedene rasprave, zaključeno je kako je za postizanje zadovoljavajućih rezultata u gospodarenju otpadom potrebno ukloniti nedostatke u prikupljanju, odvajanju i zbrinjavanju, a što se može postići isključivo zajedništvom i suradnjom između ŽCGO Kaštijun, Istarske županije, Gradova i  komunalnih tvrtki. Navedeno je prioritet s kojim su se usuglasili svi prisutni, posebice imajući u vidu nadolazeću turističku sezonu.

 

KABINET ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email