NEWS

Damir Hrvatin, pročelnik Odjela za prostorno planiranje Grada Poreča za Radio Centar o “Studiji oblikovanja i uređenja područja Peškera u Poreču”

2021-11-03_09h32_46
PRIJEDLOG
04.11.2021. 09:00; ; Početna / Slider / Damir Hrvatin, pročelnik Odjela za prostorno planiranje Grada Poreča za Radio Centar o “Studiji oblikovanja i uređenja područja Peškera u Poreču”
Ekipa Radio Centra razgovarala je sa Damirom Hrvatinom, pročelnikom UO za prostorno planiranje Grada Poreča o “Studiji oblikovanja i uređenja područja Peškera u Poreču” – razgovor prenosimo u cjelosti:
 
Od drugog studenog na javnom savjetovanju nalazi se “Studija oblikovanja i uređenja područja Peškera” u Poreču. Riječ je o prvom koraku u odlučivanju svih stanovnika Poreča o tome što se želi ostvariti na ovom reprezentativnom prostoru u središtu grada.  O kakvoj je studiji riječ i što se u njoj nalazi govorimo s pročelnikom za prostorno planiranje Grada Poreča Damirom Hrvatinom.
 
“Područje Peškera je područje od posebnog značaja za građane Poreča, ono je nažalost desetljećima neuređeno, sve su to ostaci nekadašnje industrijske zone od prije puno desetljeća.
U više navrata su se radile određene aktivnosti kroz protekli period, međutim sad je nekako sazrelo vrijeme da zapravo sve to na neki način izanaliziramo i složimo sve aktivnosti i zaprvo odlučimo u kom ćemo smjeru uređivati prostor u budućnosti. Upravo iz tog razloga je napravljena studija prostora područja Peškera, koja osim što analizira sve ono što je do sada učinjeno, analizira prije svega mogućnosti prostora Peškera, ali isto tako i mogućnosti potrebe svih ostalih kontaktnih zona, i interakciju između same Peškere i grada, odnosno grada i Peškere.
Zapravo danas, ako gledamo da je nekad Peškera bila negdje na rubu grada, i bila je neuređeno područje na rubu van centra, danas je nažalost to i dalje neuređeno područje, ali u centru grada.
Upravo ta situacija nameće mnoga pitanja u kojem smjeru taj prostor urediti, naravno ovaj prostor je izuzetno vrijedan, izuzetno značajan za građane Poreča i ne želimo preskočiti ni jedan korak u tom samom početku i načinu uređivanja.
Kao i kod svakog većeg zadatka mi si u biti uvijek damo nekakav cilj, kao što je na rivi bio osnovni cilj da riva bude za građane i da ona bude nekakav svojevrstan dnevni boravak na otvorenom, tako i Peškera osim što bi trebala sama kvaliteta uređenja arhitekture uređenja i samog načina korišćenja prostora biti na što višem nivou, ono što grad Poreč i zaslužuje.
Prije svega je cilj vratiti život u taj prostor, jer centar grada ako ne živi onda nije centar grada. Upravo o tome govori studija, napravljena na temelju analize i ponudila program uređenja, kako piše u samoj studiji to bi bio jedan Peškera mix, znači mix mogućih namjena prostora, a sve one jesu dio centra grada, koje bi neposredno ili posredno rezultirali time da taj prostor živi.
Znači, to ne bi trebao i ne bi smio biti prostor kao što je neka turistička zona ili nekakav takav prostor koji živi dva tri mjeseca, nego nešto što živi po mogućnosti cijelu godinu.
Da bi se to postiglo moralo bi se razmišljati o spletu mogućih namjena prostora koji taj prostor mogu učiniti živi.
Znači osim onih osnovnih namjena, kao što je poslovnost, ugostiteljstvo, trgovina, i slično te stanovanje, koje bi trebalo biti zastupljeno u određenom postotku, tu bi trebale biti i namjene koje donosi život ili vraćaju život ili drže prostor živim, a to su društvene namjene, to su sportske namjene, to su rekreativne, zabavne i tako dalje.
Zašto ne, recimo neki mali vrtić ili neke jaslice ili nekakva škola u tom prostoru koja će živjeti cijelu godinu ili nekakav sportski klub koji će raditi cijelu godinu i tome slično.
Na temelju toga, nekakvog miksa programa kojeg je ova studija tj. izrađivač predložio kvantificira određen oblik rešenja i određene gabarite, koji su naprosto pokazali na koji način se može prostor definirati, naravno uzimajući u obzir način gradnje uređenja povijesne jezgre, užeg centar grada i okolnih stambenih prostora.
Ono što je važno naglasiti za tu studiju, mi u ovoj fazi, u ovom trenutku ne razgovaramo o arhitekturi, ne razgovaramo o detaljnim urbanističkim parametrima, zato nije dobro da se rasprava krene u smislu sviđa mi se, ne sviđa mi se.
Mi želimo iskomunicirati sa našim građanima program, šta bi oni željeli, koje namjene u tom prostoru bi željeli, na koji način bi htjeli da se prostor uredi, znači na način da pohvale ili kritiziraju ono što je predloženo, ali i da daju dodatne prijedloge, da daju svoje razmišljanja i sve to skupa da se onda vidi, da li mi idemo u pravom smjeru, da li je u potpunosti studija prihvatljiva ili treba napraviti određene modifikacije da bi se mogli raditi daljnji koraci.
Evo to je nekakva suština cijele priče oko te studije. “
 
RC: Na koji način se građani mogu uključiti s prijedlozima i u biti zašto je bitno da se sada uključe i kažu svoje mišljenje?
 
“Studija je od jučer objavljena na web stranica Grada, mislim da su je i neki portali već preuzeli. Cijela studija je u PDF formatu tako da se može pregledati integralno, otvoreno je posebna mail adresa [email protected] putem koje mogu građani poslati svoja razmišljanja, isto tako je moguće i na klasičan način poštom poslati na Odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.
Javno savjetovanje sa građanima će trajati sljedećih mesec dana, znači do trećeg prosinca, i ukoliko bude interesa se to može produžiti, dakle mi nismo ničim u ovom trenutku limitirani nekakvim rokovima.
Sve je dobro došlo, naravno pohvale, ali i kritike, sugestije, neslaganja i slaganja, novi prijedlozi, dakle sve dobro, jer naša ideja je da na temelju ove studije potpomognute sa svim onim kvalitetnim argumentiranim elementima koje će izreći naši građani, da se ta studija pretvori u program za izradu urbanističkog plana uređenja za to područje, znači to je slijedeći korak iza toga. “
 
RC: Da li će možda biti neko javno prezentiranje na nekom većem prostoru za sve zainteresirane?
 
“Pa vi znate da smo na žalost sada u, da tako kažem u Covid situaciji, da smo poprilično limitirani sa time, za sad nismo razmišljali o tome, međutim ukoliko bude, to neće moći biti nikako nekakav veliki javni skup jer naprosto to nije moguće iz epidemioloških mjera, da je to normalna situacija ne novo-normalno nego normalno, sasvim sigurno bi bilo javno izlaganje.
Za sada smo mislili na ovakav način to odraditi, međutim krenuo sam korak dalje govoriti o drugoj fazi. Druga faza je izrada urbanističkog plana uređenja, ona je zakonski vrlo precizna i definirana, program koji bi trebao proizaći iz ove studije bi trebao biti temelj za izradu plana. Nakon toga Gradsko vijeće odlukom o izradi pokreće postupak zakonske izrade plana i rade se sve faze koje su definirana, ali isto tako još jedan dodatni elementi je javna rasprava, dakle mi ćemo ponovno imati javnu raspravu, ali sada ne više o studiji nego o predlogu plana.
Tako da će opet imati građani mogućnost 30 dana davati svoje primjedbe, a ja se nadam da će se do tada situacija srediti i da će biti moguće raditi pravo izlaganje.
Mi bi voljeli da to možemo, upravo smo dali mogućnost i na ovakav način jer nije uopće poanta priče da odradimo raspravu radi rasprava nego upravo da dobijemo feedback naših građana što misle. Mislim da je taj prostor, neko ga je nazvao obiteljsko srebro, kao svaki prostor grada važan, ali mislim da i sa svakim prostorom grada pažljivo, da tako kažem, postupamo.
Međutim mislim da je Peškera kao još jedan jedini praktički izgrađen neuređeni prostor samog centra grada nešto iznad i zaista pozivam građane da odvoje par minuta vremena, pogledaju ili neko vrijeme pogledaju studiju, ali ako nemaju vremena pogledati detaljno i proučiti sigurno imaju neko svoje razmišljanje o tom prostoru i da napišu par rečenica, ne mora tu biti ništa ni službeno, samo da se suština vidi šta se zapravo predlaže. Mi ćemo studiju imati vani objavljenu do trećeg prosinca, ako bude interesa i potrebe taj rok možemo produžiti.
Nakon toga imamo namjeru sve ono što dobijemo uobličiti u jedan izvještaj koji ćemo staviti na web, da naprosto svi ljudi vide što onaj drugi misli, dakle da se pokažu našim građanima sve ideje i sva razmišljanja koja će doći. “

 

Građani odlučuju što ostvariti na prostoru Peškere, otvoreno javno savjetovanje o Studiji prostora – koncepciji oblikovanja i uređenja ovog područja

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna