NEWS
valfresco

Protiv Gudeljevića pokrenut prekršajni postupak, slijedi kazna

1_GO03424377
08.07.2017. 19:17; Učitavanja: 892; Početna / Crna kronika / Protiv Gudeljevića pokrenut prekršajni postupak, slijedi kazna

Inspekcija za Zaštitu kulturne baštine pokrenula je prekršajni postupak nakon što je privatni ugostitelj Marko Gudeljević svoj restoran «Marconi» odlučio laserom reklamirati ni manje ni više nego na crkvenome tornju u svijetu poznate Eufrazijeve bazilike koja se nalazi pod zaštitom svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Kakav će biti epilog tek je za vidjeti, jer prema prekršajnim odredbama može biti kažnjen do čak 200 tisuća kuna rečeno nam je u državnom zavodu Ministarstva kulture.

Inspekcija naložila uklanjanje lasera

Podsjetimo, da se po tornju svakodnevno vrti svjetlosna laserska reklama s imenom restorana, a o čemu smo već izvještavali, Komunalnim redarima Grada Poreča dojavili su ogorčeni građani starogradske jezgre. Nakon uviđaja na terenu, upućen je dopis Konzervatorskom odjelu u Puli kojim se hitno zatražilo poduzimanje mjera sukladno svojim ovlastima i nadležnostima, a sve kako bi se spriječilo i sankcioniralo takvo devastiranje spomenika kulture. Ovaj slučaj završio je čak i do Ministarstva kulture, a nakon što je sve ispitano donijeto je i rješenje. U službenom priopćenju Ministarstva kulture RH, a kojeg smo i mi zaprimili piše da je Konzervatorski odjel u Puli zaprimio prijavu Grada Poreča. Na području ugostiteljskog objekta u Eufrazijevoj ulici je postavljen reklamni pano, te da se ugostiteljski objekt oglašava na zvoniku Eufrazijeve bazilike svjetlećom reklamom. Isti odjel prilikom terenskih očevida i konzervatorskih nadzora upućivao je vlasnika nekretnine na njegove zakonske obveze. Kako se vlasnik kulturnog dobra oglušio na naloge nadležnog konzervatorskog odjela, temeljem članaka Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara RH, predana je prijava nadležnoj inspekciji za zaštitu kulturne baštine koja je pokrenula postupak i izrečena je zabrana projiciranja svjetleće reklame te hitno uklanjanje transparenta. Ukoliko vlasnik ne postupi po nalogu inspektora, dalje će se postupati prema.

Kazna i do 200 tisuća kuna

Što to konkretno znači ova posljednja opaska, doznali smo od voditeljice za odnose s javnošću Ministarstva kulture RH Marije Šiško, koja nas je obavijestila o bitnoj promjeni, a ta jest da se protiv Gudeljevića, odlučeno je, pokreče prekršajni postupak. Koliko će biti izrečena kazna tek je za vidjeti. No prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kazna može dosezati do čak 200 tisuća kuna. U međuvremenu Gudeljević je laser je okrenuo s tornja, i sada projektira istu reklamu po starogradskom kamenom popločenju Eufrazijeve ulice, tik do parka Juraja Dorbrile. U Gradu Poreču i s time su upoznati, te napominju kako su, prilikom redovnih obilazaka gradskih komunalnih redara, zbog više različitih prekršaja, vlasniku navedenog objekta već izrečene kazne. S obzirom da se natpisi, reklame, urbana oprema i signalizacija mogu isključivo postavljati na temelju odobrenja nadležnog upravnog odjela Grada, prema važećoj zakonskoj regulativi, Gudeljević će ponovno dobiti još jednu kaznu. Na kraju, s obzirom da se igre svjetlosti i dalje nastavljaju, upitali smo neke Porečane na ulici što misle o ovakvome reklamiranju. Niti jedan od njih nije htio pred objektiv fotoaparata, ali svi su složni bili u jednom, da to nikako nije u redu.

(Ivan GRGAT, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email