NEWS
LUTRIJA T

PROSLAVA DANA SVETOG MAURA

21.11.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / PROSLAVA DANA SVETOG MAURA
226SvMavar1.jpg


Nakon sportske subote, turnira Zajednice Talijana u briškuli i trešetu, u kojem su među 16 parova najbolji bili Stelio Prodan i Gianni Sauko, te jutarnjeg turnira ŠRD-a »Zubatac« u udičarenju, trebalo se dobro okrijepiti. Marenda na rivi u sklopu 4. festivala od palente malo je kasnila, ali je ručak bio skoro na vrijeme, trebalo je puhati da se jelo malo ohladi.

Pod velikim šatorom na rivi postavljane su klupe s 400-tinjak mjesta, a u dnu pozornica s koje su u vrijeme ručka svirali Baredinesauri – domaće snage sastavljene od ugostitelja, liječnika, trgovaca, inspektora… Zamijenili su ih Big Band i Anelidi. Dvodnevni festival od palente doveo je na rivu tri ugostiteljska štanda na kojima se pripremala palenta s različitim dodacima: čvrčki, sipom na crno, gljivama, malim ribama, tripama, drobom, bakalajom, kiselim zeljem, a Turistička zajednica Koprivnice sa svog je štanda nudila, među ostalim, žgance za gladne. Zanimalo nas je što je to: tvrđa palenta s narezanim koprivama, začinjena umakom od kosanih čvaraka i masti. Zvuči opako, ali treba probati. Nakon takvog obroka nema zime! Obrok s palentom košta 20 kuna, a kuhat će se i danas. A da dobar obrok bude dobro i zaliven pobrinuli su se na štandu porečkog studija vinarstva, gdje se za deset kuna mogla dobiti čaša dobre malvazije, chardonayja, merlota, terana ili caberneta.

Taman kad se pod šatorom počelo skupljati veće društvo gladnih palente, na drugom kraju rive, ispred prostorija lokalnog ribolovnog društva »Zubatac« znatiželjnici su napravili kordon oko vage: vratile su se 32 ekipe koje su sudjelovale na Kupu »Sv. Mauro« u udičarenju. Ribari iz Istre, Primorja, Slovenije i Italije natjecali su se od sedam ujutro do 13 sati, a vaganje ulova napeto se pratilo. Nije samo važno tko je ulovio najviše po težini, nego i koliko komada ribe i koja je najveća. Doduše, nisu prelazile veličinu porcije: najveći primjerci bili su oko 300 grama. Nagrade i pehari podijeljeni su naknadno, uz ručak, u restoranu Peškera, a neslužbeni podaci kažu da su najuspješniji bili ribari iz Rovinja s 12-ak kilograma ulova.

Blagdan svetog Maura (čistunci bi rekli: San Mauro, ili sveti Mavar), danas se nastavlja crkvenim slavljem, svečanom misom godišnjeg spomena na zaštitnika Poreča i porečke-pulske biskupije u 11 sati u bazilici. Prije mise bilo bi se dobro zgrijati pjatom palente, a u povratku ponijeti nešto i gladnima doma. Pučku veselicu pod šatorom na rivi, uz palentu i vino otvara grupa Štrace oko 16 sati, a zamijenit će ih klapa Riveta i Borsalino.

S. MATEJČIĆ

Filatelistička izložba u čast Sv. Maura

Gradsko Filatelističko društvo pridružilo se proslavi Sv. Maura izložbom u predvorju hotela »Diamant«. Članovi društva izložili su dijelove svojih privatnih kolekcija po temama: Slavoljub Katančić pokazao je cikluse poštanskih maraka sa slikama motornih brodova, maškara i gljiva, Marino Banko one s Olimpijade u Ateni prošle godine, Maritta Radovčić izložila je marke na temu zaštite morskih sisavaca, mora i obale, a Vilim Radessich one koje prikazuju dinosaure.

Nina Bartolić iz podmlatka Filatelističkog društva Poreč pripremila je pano s markama, prigodnim razglednicama i pečatima vezanim za datum uvrštenja Eufrazijane na listu svjetske baštine. Dodala je i nekoliko maraka koje tematiziraju druge spomenike s UNESCO-ove liste.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email