NEWS
VALAMAR-S-sezona

Funtana: NA OKUPU NEKADAŠNJI STOLARI PODUZEĆA »JOŽE ŠURAN«

21.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Funtana: NA OKUPU NEKADAŠNJI STOLARI PODUZEĆA »JOŽE ŠURAN«
138Stolari.jpg


FUNTANA:

U lokalnom restoranu u subotu navečer okupilo se društvo od pedesetak stolara različitih generacija. Osim stolarskog zanata vezuje ih još nešto – svi su majstorstvo učili u nekadašnjem OUR-u Stolarija porečkog poduzeća »Jože Šuran«. Ovo im je druga zajednička večera u tri godine, a okupio ih je inicijativni odbor koji čine Vladimir Antolović, Drago Gržetić i dva umirovljenika – Romano Hrastić i Egidio Piemonte.

– Kada je 1992. godine Stolarija prestala postojati, bilo nas je na popisu zaposlenih 67, najviše stolara, ali i montera, alatničara… Neki su išli u mirovinu, drugi su se prekvalificirali, a nas dvadeset otvorili smo stolarske obrte na Poreštini i Pazinštini. Sada je među nama deset penzionera i skoro svi su s nama večeras. Stolarski obrti Grga i Ariš pokrili su troškove večere za sve penzionere, a mi ostali podijelit ćemo račun. Prvi put smo se sastali prije tri godine i bilo nas je manje nego večeras, a inicijativni odbor se dogovorio da od sljedeće godine ovo nostalgično druženje pretvorimo u druženje stolara, odnosno da na večeru pozovemo sve zaposlene u našim obrtima, rekao nam je Vladimir Antolović, jedan od inicijatora i organizatora druženja.

Prije večere stolari su se prisjetili nekadašnjeg poduzeća u kojem su izučili majstorske vještine. Stolarija je bila smještena u nekadašnjoj Lenjinovoj, danas Kandlerovoj ulici, a od nje nije ostala niti ploča na fasadi – niske zgrade u užem centru grada, izvan starogradske jezgre, porušene su nedugo nakon što je Stolarija prestala postojati, a na njihovom su mjestu nikle dvije suvremene stambeno-poslovne zgrade.

Poduzeće »Jože Šuran« bilo je poznato ne samo u Istri, već i u cijeloj ondašnjoj Jugoslaviji. Općina Poreč poduzeće je osnovala 1949. godine pod imenom 5. maj, a kasnije je mijenjala organizacijske oblike i imena, prolazila faze integriranja i dezintegriranja. Stolarija je uvijek bila povezana s građevinarima, a najviše su izrađivali građevinsku stolariju, potom ugradbeni namještaj za hotele, a imali su i svoju ekipu montera, saznali smo na večeri u Funtani. »Na stotine kubika stolarskog materijala prošlo je kroz OUR, radili smo za Vrbovsko, Ptuj, Ljubljanu, Domžale, po čitavoj Jugoslaviji. Večeras je s nama i posljednji direktor Stolarije, Miodrag Tomić«, saznali smo od Antolovića. Stolari se prisjećaju još jednog važnog detalja – postojali su projekti gradnje novih prostora Stolarije »Jože Šuran« na Čimižinu, koji su propali jer, kako kažu, tadašnji političari nisu bili zainteresirani sačuvati poduzeće.

– Tako je 1992. godine firma propala, ali mi nismo. Još smo živi i dobar dio nas radi isti posao i dobro od toga živimo i mi i obitelji naših radnika, naglasio je Antolović.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email