PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA »TAR, FRATA, VABRIGA – KULTURNA BAŠTINA«

11.11.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA »TAR, FRATA, VABRIGA – KULTURNA BAŠTINA«
842GO163658.jpg

 Knjigom je okrunjen devetogodišnji konstantni rad i financijska izdavanja tamošnje Turističke zajednice za obnovu i prezentaciju spomenika kulture, realizirane u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine, Konzervatorskim odjelom u Puli Ministarstva kulture i Zajednicom Talijana. Konkretno, spomenuta je, između ostalog, obnova crkve sv. Mihovila u Frati, Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Vabrigi i sv. Martina u Taru te postavljanje izložbe sakralne umjetnosti, tiskanje vodiča kroz kulturne spomenike Tara, Frate i Vabrige, praćenje arheoloških istraživanja na Loronu te započeta preliminarna istraživanja na Stanciji Blek.

O veličini i značaju odrađenog posla s puno je emocija govorila glavna urednica monografije i spiritus movens projekta, Dragana Lucija Ratković. »Brojke govore za sebe. To je 431 stranica hrvatskog izdanja (nešto više od talijanskog, radi prijevoda), 276 evidentiranih spomenika kulture, 292 bibliografske jedinice povezane sa sadržajima istraživača, više od 20 suradnika pretežno s istarskog područja«, nabrojala je, ističući zasluge svih koji su sudjelovali. Prvi dio u kataloškom obliku kroz fotografije, stručni opis i bibliografiju opisuje sve spomenike kulture iznimno vrijedne za identitet ovog kraja.

Drugi dio knjige sadrži citate iz starih rukopisa iz biskupskog arhiva koje su iščitavali i prevodili stručnjaci predvođeni voditeljicom Zavičajnog muzeja Poreštine Elenom Uljančić-Vekić i profesorom Jakovom Jelinčićem. »To je iznimno velik i vrijedan posao, jedinstven za Hrvatsku, i istraživači koji se takvim zadacima budu bavili morat će itekako voditi računa o principima korištene metodologije«, zaključila je.

Prilozi istraživača koji su proučavali kulturnu baštinu i povijest Tara, Frate i Vabrige čine treći dio knjige, a treba istaknuti da je obrađena i etnološka baština. Dragana Lucija Ratković se prisjetila i svog dolaska u Istru kao konzervatorica pulskog Konzervatorskog odjela. »O kulturnom turizmu se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj puno govorio, no kad sam te, 1998. došla u Tar, ja sam tu zaista zatekla kulturni turizam na djelu!«, ispričala je.

– Toplo se nadam da će mještani Tara, Frate i Vabrige postati još svjesniji u kako kulturološki bogatom kraju žive, istaknula je voditeljica porečkog muzeja Elena Uljančić-Vekić.

Knjiga čiji je nakladnik Pučko otvoreno učilište – Zavičajni muzej Poreštine tiskana je u 800 primjeraka, a financirali su je Turistička zajednica Tar-Vabriga, Talijanska unija s Pučkim učilištem iz Trsta i lokalnom Zajednicom Talijana te Grad Poreč. Pokrovitelji su Biskupija porečka i pulska, Istarska županija i Grad Poreč. Mnogobrojni mještani okupljeni preksinoć u sjedištu Mjesnog odbora dobili su tu vrijednu monografiju na dar.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email