NEWS

Od srijede kaos u ambulantama i ljekarnama

11.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Od srijede kaos u ambulantama i ljekarnama

Uvođenje novog sustava izdavanja lijekova stvorit će nepotrebne gužve u liječničkim ordinacijama i opravdano nezadovoljstvo pacijenata koji u ljekarnama od srijede više neće moći dobiti zamjenski lijek ukoliko na policama nema lijeka koji im je liječnik propisao – upozoravaju ljekarnici. Hrvatska ljekarnička komora od ministra zdravstva Nevena Ljubičića još je jednom zatražila izmjenu pravilnika kojim se farmaceutima zabranjuje da u slučaju nestašice propisanog lijeka pacijentu izdaju paralelan istovrsni lijek drugog proizvođača.

– Upozorili smo ministra Ljubičića na posljedice te jednostrane i štetne odluke. On je shvatio da je to problem i dogovoreno je da će se takva odredba preispitati kad počne primjena novog pravilnika i vide problemi u praksi, kaže predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, koji je nadležnima već uputio zahtjev za izmjenu spornog pravilnika. U petak je u Ministarstvu zdravstva održan radni sastanak s predstavnicima Komore, a u utorak, 14. studenoga, očekuje se odgovor ministra Ljubičića na zahtjeve ljekarnika.

– Nestašice lijekova nisu česte, ali ih još uvijek ima, kao i povremenih problema s proizvodnjom lijeka. Liječnici najčešće nisu obaviješteni o stanju na tržištu lijekova pa će se događati da propišu lijek kojeg nema na tržištu, objašnjava Portolan. Budući da mu farmaceut ne može izdati zamjenski lijek, pacijent će biti prisiljen obilaziti ljekarne, a ako ne pronađe propisani lijek, morat će ponovo liječniku. Najviše bi problema moglo biti u manjim mjestima, koja pokriva samo jedna ljekarna.

– Takva je situacija potpuno nepotrebna i rezultat je nadmetanja dviju struka, liječničke i farmaceutske, u čemu je potonja izvukla deblji kraj, smatra Saša Cvetojević, predsjednik Udruge ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

– Dugovanja HZZO-a ionako prelaze 230 dana, ne zna se kako će zatvoriti financijsku konstrukciju za prosinac, a pred ljekarne postavljaju ovakve uvjete. To vam je kao da niste platili TV-pretplatu pola godine, a hoćete nove filmove, ilustrira Cvetojević.

On kaže da je prelazak na novi sustav u tehničkom smislu iznimno zahtjevan, samim time što se događa prvi put u Hrvatskoj, no tvrdi da će ljekarne obaviti posao na vrijeme te da će u srijedu, 15. studenoga, sve funkcionirati besprijekorno.

Plavi i crveni recepti

Od 15. studenog počinje primjena dvije liste lijekova – osnovne A-liste, s besplatnim lijekovima, i dopunske B-liste, s lijekovima uz nadoplatu. Na osnovnoj listi nalaze se 1.953, a na dopunskoj 302 lijeka. Pacijenti će imati pravo odlučivati o tome hoće li se liječiti lijekovima s A ili B liste, ukoliko postoji takva mogućnost, a liječnik će im po njihovoj želji propisati lijek s dopunske liste koji moraju doplatiti. Radi lakšeg razlikovanja, recepti za osnovnu listu bit će plave boje, a za dopunsku listu crvene.

Lj, Bratonja Martinović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email