NEWS
HALF MARATON S

Predstavljeni SRC Poreč i Limski kanal – bazen u Poreču poslije 2008. ?

11.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Predstavljeni SRC Poreč i Limski kanal – bazen u Poreču poslije 2008. ?

U porečkom hotelu »Parentium« održana je jučer sjednica komisije za sportsko graditeljstvo i okoliš HOO-a kojoj su prisustvovali i sportski djelatnici iz Rovinja, Poreča i Pule. Premda je četvrta sjednica komisije poslužila prikupljanju i proširenju saznanja o novim sadržajima u sportskoj infrastrukturi po županijama, bilo je zanimljivo čuti i o budućim sportskim projektima u Istri. Tako je sjednici prisustvovala jaka delegacija Rovinja na čelu s Giannijem Roccom tajnikom Saveza sportova Rovinja i brojnim predstavnicima Veslačkog kluba »Arupinum« među kojima je bila i Iveta Volčić – Žufić predsjednica Veslačkog saveza Istarske županije, koji su predstavili projekt pretvaranja Limskog kanala u sportski centar, dok su Porečani predstavili projekt SRC Poreč koji bi trebao niknuti na Žatiki. Pulu je predstavljao Mario Peruško, ravnatelj javne ustanove Pula sport, dok se od članova poglavarstva Istarske županije, kao ni od Saveza sportova Istarsle županije nije odazvao nitko. Što i nije neko iznenađenje s obzirom na tretman sporta u Istri.

Predsjednik sportske zajednice Poreča Milan Markežić i Edo Kos upoznali su članove komisije o tome kako se na području Žatike planira do sredine 2008. godine izgraditi sportska dvorana, nogometni stadion i sportski hotel, dok se kasnije planira na tom području izgraditi i bazen čime bi se zaokružila nova sportsko rekreacijska zona.

Rovinjci su predstavili idejni plan usuglašen s Naturom Histricom o pretvaranju Limskog kanala u svojevrstan sportski centar nalik Bjelolasici, ali namijenjen veslanju. U Limu bi se postavili ponton i hangar za veslačke čamce koji bi omogućili da se u ovom zaštićenom području održavaju veslačke regate i veslački treninzi reprezentacija čime bi se na ovaj prostor privukao određen broj europskih reprezentacija i tako spojilo sport i turizam, ali uz suradnju s Naturom Histricom i poštujući sve specifičnosti ovog lokaliteta. Tako bi područje na kojem »Arupinum« u suradnji s Veslačkim savezom IŽ uspješno godinama organizira međunarodnu daljinsku veslačku regatu koja je ušla u kalendar FISA-e postalo veslačkim centrom u Županiji u kojoj se upravo osniva peti klub, u Poreču.

O glavnim ciljevima sjednice više je na kraju rekao predsjednik komisije, profesor Krešimir Ivaniš.

– Mi ovim putem želimo preko HOO-a inicirati nove standarde u izradi sportske infrastrukture u Hrvatskoj koje će biti usklađene s europskim standardima. Aktualno stanje najbolje opisuje činjenica da se rukovodimo pravilnikom o izradi i održavanju sportskih objekata koji je star 30 godina – rekao je profesor Ivaniš, koji je ponudio besplatnu stručnu pomoć HOO-a za projekt Limskog kanala.

Pulski bazen izazvao smijeh

Prilikom izlaganja ravnatelja Pula sporta Marija Peruška koji je govorio o dvorani na Stoji, polivalentnoj dvorani na Verudi izgradnju koje onemogućuje vlasnik jedne čestice, te stadionu i bazenu bilo je i smijeha. Nažalost, ticalo se to dimenzija »glasovitog« pulskog bazena. Naime, jedan od ranijih prijedloga bio je da taj bazen ima dimenzije 57×30 metara što je izazvalo podsmijeh članova komisije. Sad bi bazen trebao biti normalnih dimenzija, no kao i u ostalom dijelu Hrvatske i ovaj je projekt direktno upregnut u politička kola. Njegova će izgradnja ovisiti o političkim odlukama.

R.Car, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email