NEWS
valfresco

Predstavljen projekt „Barok! Pokret, moda, arhitektura i običaji u 18. stoljeću“ u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji udruge Društvo prijatelja Giostre

barok_1
19.12.2016. 11:56; Učitavanja: 308; Početna / Kultura / Predstavljen projekt „Barok! Pokret, moda, arhitektura i običaji u 18. stoljeću“ u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji udruge Društvo prijatelja Giostre

U petak, 16. prosinca predstavljen je projekt „Barok! Pokret, moda, arhitektura i običaji u 18. stoljeću“ gdje se mogao vidjeti rezultat mnogobrojnih radionica organiziranih od strane Društva prijatelja Giostre i provedenih u partnerstvu sa Zavičajnim muzejom Poreštine i Osnovnom školom Poreč.

Projekt su pred brojnom publikom predstavili Elena Uljančić-Vekić, predsjednica Društva prijatelja Giostre i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, Elio Štifanić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, Tihana Mikulčić, savjetnica za društvene djelatnosti, socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča i Sabina Damiani, umjetnica, likovna pedagoginja i voditeljica projekta.

Projekt je realiziran sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda gradova i općina a obuhvaćao je edukaciju djece osnovnoškolskog uzrasta o tradiciji i običajima iz doba baroka, pogotovo onima s područja Poreča i Poreštine kroz tematska predavanja, stručno vodstvo i radionice plesa, crtanja i mode. Mladi polaznici ovih radionica imali su tako priliku upoznati materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja, naučiti nove tehnike i usvojiti vještine kojima prijeti polagano izumiranje.

Društvo prijatelja Giostre kroz svoje aktivnosti osigurava opstanak svijesti bilo o materijalnoj bilo o nematerijalnoj baštini i vjeruje kako građanin koji poznaje svoju povijest i sudjeluje u aktivnostima svoje zajednice postaje aktivnim čimbenikom u stvaranju zajedništva i gradnji društva koje će cijeniti poštovati svoj grad i zavičaj te boriti se za njegovo unaprjeđenje.

Na predstavljanju projekta, uz izložbu radova nastalih na radionicama, posjetitelji su mogli također prisustvovati nastupu djevojčica polaznica radionica baroknih plesova, koje su za ovu priliku otplesale plesove „La Matelote“ i „La Buffecote“. Radionice je vodila knjižničarka OŠ Poreč Vesna Milanović.

Izložba je postavljena u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta, a moći će se pogledati do 21. prosinca u vremenu od 10 do 12 i do 17 do 19 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email