NEWS

Otvorena izložba „Ruke – tradicija u kontinuitetu“ u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji udruge Društvo prijatelja Giostre

ruke-tradicija-u-kontinuitetu-2
19.12.2016. 11:53; Učitavanja: 121; Početna / Kultura / Otvorena izložba „Ruke – tradicija u kontinuitetu“ u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji udruge Društvo prijatelja Giostre

U petak, 16. prosinca otvorena je izložba „Ruke – tradicija u kontinuitetu“ kojom se prikazao rezultat mnogobrojnih radionica organiziranih od strane Društva prijatelja Giostre u sklopu projekta „Baština građanima“ koje je Društvo provodilo u partnerstvu sa Zavičajnim muzejom Poreštine.

Izložbu su pred brojnom publikom otvorili Elena Uljančić-Vekić, predsjednica Društva prijatelja Giostre i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, Elio Štifanić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, Tihana Mikulčić, savjetnica za društvene djelatnosti, socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča i Sabina Damiani, umjetnica, likovna pedagoginja i voditeljica projekta.

Projekt „Baština građanima“ obuhvaćao je radionice filcanja, heklanja, pletenja, tkanja, predenja, keramike, baroknih plesova, dramsko-scenske radionice. Korisnici programa imali su također priliku upoznati materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja kroz tematska predavanja, pogotovo o povijesti svakodnevnice u novom vijeku, kao i kroz stručna vodstva, te tako postali aktivni nositelji baštine svoga kraja.

Svi građani koji su se uključili u projekt postali su istovremeno »učenici«, ali i »učitelji« tradicionalnih tehnika i na taj način prenosili svoje vještine drugima i usvajali nove. Time se realizirao prvobitan cilj projekta, tj. educirati građane o povijesti i tradicijama zavičaja i davanje potrebnih znanja i vještina za samostalno nastavljanje tradicije i prenošenje iste na nove naraštaje. Društvo prijatelja Giostre kroz svoje aktivnosti osigurava opstanak svijesti bilo o materijalnoj bilo o nematerijalnoj baštini i vjeruje kako građanin koji poznaje svoju povijest i sudjeluje u aktivnostima svoje zajednice postaje aktivnim čimbenikom u stvaranju zajedništva i gradnji društva koje će cijeniti poštovati svoj grad i zavičaj te boriti se za njegovo unaprjeđenje.

Projekt „Baština građanima“ je financijski podržao Grad Poreč – Parenzo unutar programa javnih potreba u kulturi za 2016. godini.

Izložba je postavljena u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta, a moći će se pogledati do 21. prosinca u vremenu od 10 do 12 i do 17 do 19 sati.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email