Predstavljanje projekta «Priče i slike Poreča»

06.02.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Predstavljanje projekta «Priče i slike Poreča»
400P1010078.jpg

U kratkom osvrtu, profesorica njemačkog jezika, Denis Brožić naglasila je da naša škola prije tri godine, u okviru nastave njemačkog jezika, počinje provoditi program pod nazivom «Njemačka jezična diploma», što je naravno za ovo naše podneblje veoma značajno.

Program se u RH provodi u više srednjih škola, a u Županiji Istarskoj mi smo, za sada, jedina škola koja radi po tom programu, na što smo veoma ponosni. Veseli nas, kaže ona, što je stručni savjetnik za DSD diplomu g. Ulrich Dronske iz Zagreba predložio upravo našoj školi taj program i naravno što su naš ravnatelj g. K. Bronić (koji nije bio na predstavljanju zbog službenog puta…) i uprava škole poduprli prijedlog, na čemu se svima zahvalila. U okviru tog programa, od rujna u Poreč na šest mjeseci dolazi Stephanie Busse, mlada njemačka nastavnica povijesti i prirodne skupine predmeta s zadaćom da, kao praktikantica i stipendistica Zaklade BOSCH STIFTUNG, radi na približavanju njemačkog jezika i njemačke kulture našim učenicima i profesorima, te potiče kulturnu razmjenu dviju škola i država.

Njezin rad s učenicima na izvornom njem. jeziku je veoma značajan, nastavnici i učenici podržavaju ovaj način rada i mišljenja smo, da je ove godine nastava njemačkog jezika daleko kvalitetnija u odnosu na ranije upravo zahvaljujući njenom doprinosu.

Stephanie je dala ideju za ovaj projekt «Priče i slike Poreča». Podastrla je priču o Poreču i okolici učenicima, i ubrzo je započela zajednička realizacija i evo danas je prvo predstavljanje.

Inače, Projekt će biti predstavljen u jednim ON-Line novinama u Bavarskoj, što je dobro za promidžbu naše škole, Poreča i Istre, na čemu smo joj se zahvalila. Učenici su grupno, za tu priliku, pripremili prikladne plakate sa fotografijama i popratnim tekstovima na njemačkom jeziku po temama: općenito o Poreču, o školi, o kulturnim znamenitostima Poreča, o slobodnom vremenu u našem gradu, te susjednim izletničkim mjestima Novigradu u Umagu, a posebno su bila interesantna njihova predstavljanja plakata na njemačkom jeziku, gdje su pokazali izvrsno poznavanje jezika. Koristimo i ovu prigodu da se zahvalimo Pučkom otvorenom učilištu Poreč, Gradskoj knjižnici, a osobito gospođi Irides Zović što su nam omogućili da koristimo ovaj lijepi prostor za predstavljanje Projekta.

Zahvaljujemo se i Turističko ugostiteljskoj školi «Anton Štifanić», osobito profesorima Milanu Oliću i Stanislavu Poropatu što su nam omogućili da ovo ugodno druženje nastavimo u prizemlju Knjižnice uz bogat stol. Prof. Mirjam Blažević ukratko je upoznala uzvanike sa programom Njemačke jezične diplome (što je to Njemačka jezična diploma, koliko je učenika uključeno, na koji način se radi u tom programu i kako se polažu ispiti). Posebno nas veseli što je na predstavljanju ovog projekta bilo dosta roditelja, na čemu im se zahvaljujemo

B.K. SŠ Mate Balote

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email