NEWS

Predavanje Instituta na temu „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“

predavanje
06.12.2023. 11:04; ; Početna / Gospodarstvo / Predavanje Instituta na temu „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“

Institut za poljoprivredu i turizam, u suradnji sa udrugom Istarska web tržnica, u sklopu projekta Domaća web tržnica, organizirao je stručno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“. Predavanje je održano u ponedjeljak, 04.12.2023. s početkom u 17,00 sati dvorani Doma obrtnika u Poreču.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) prilagođava se izazovima s kojima se suočava poljoprivreda u zemljama Europske unije. Tri strateška cilja ZPP u novom programskom razdoblju su:

  • Povećanje produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnja na klimatske promjene
  • Jačanje konkurentnosti poljoprivredno – prehrambenog sektora
  • Obnova ruralnog gospodarstva i unaprjeđenje uvjeta života u ruralnim područjima

 

Horizontalni cilj, koji je ugrađen u sva tri strateška cilja, je poticanje inovacija u poljoprivredno – prehrambenom sektoru s naglaskom na digitalizaciji. Republici Hrvatskoj će u razdoblju 2021.-2027. biti na raspolaganju bespovratna financijska sredstva Europske unije iz dva poljoprivredna fonda:

– Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EFJP) – za izravna plaćanja i zajedničku organizaciju tržišta

– Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) – za intervencije u okviru ruralnog razvoja.

Na predavanju su obrazložene glavne razlike između prošlih i budućih prijava na natječaje za korištenje EU potpora za poljoprivredu. Također, predstavljene su pravila u predstojećim natječajima za intervencije Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, Potpora malim poljoprivrednicima i Korištenje obnovljivih izvora energije. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su poljoprivrednicima pojašnjene njihove određene specifične situacije. S obzirom da su teme bile vrlo aktualne i atraktivne, predavanje je bilo jako dobro posjećeno te će zasigurno rezultirati većim interesom istarskih poljoprivrednika za korištenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova.

 

Print Friendly, PDF & Email