NEWS

Potvrđena optužnica protiv Valtera Flega

29.04.2014. 20:18; ; Početna / Crna kronika / Potvrđena optužnica protiv Valtera Flega
MMI2911967

Na Županijskom sudu u Rijeci danas je potvrđena optužnica protiv istarskog župana Valtera Flega (IDS), kojeg USKOK tereti da je zloporabom položaja i ovlasti, dok je bio buzetski gradonačelnik, oštetio gradski proračun za više od 539 tisuća kuna.

Optužno vijeće kojim je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić, potvrdilo je optužnicu podignutu potkraj siječnja ove godine, rekao je za Hinu glasnogovornik suda sudac Zoran Sršen.

Flego nije bio na sjednici Optužnog vijeća, a njegovi branitelji odgovorili su na optužnicu navodeći da se ‘optuženi ne smatra krivim’.

Nakon što spis preuzme sudsko Raspravno vijeće, bit će zakazana rasprava, ističe glasnogovornik Sršen.

USKOK tereti istarskog župana Valtera Flega da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima – zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Da bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima za po 10 posto.

Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave.

Donošenjem protuzakonitog pravilnika Valter Flego je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna, a suradnicima 175.568,43 kune.

Prema optužnici USKOK-a, isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće, proračun Grada Buzeta oštećen je za ukupno 539.543,22 kune.

Istarski župan Valter Flego, nakon potvrde optužnice u telefonskoj izjavi Hini ustvrdio je da je kao gradonačelnik Buzeta radio sve prema zakonu i da je to potvrdila i Državna revizija.

– Od suda očekujem brz i učinkovit proces da bih nastavio raditi, rekao je Flego te je napomenuo da su plaće u Gradu Buzetu bile javne te da to nije bio problem sve dok se nije kandidirao za istarskog župana.

Ne pomišlja na ostavku

– U međuvremenu ću nastaviti raditi za Istru jer ima puno važnijih tema kojima se sada valja baviti”, kaže Flego. To ujedno znači i da ne pomišlja na ostavku. No, upitali smo ga hoće li podnijeti ostavku ukoliko sud utvrdi njegovu krivnju. “Neću odgovarati na hipotetska pitanja, nego ću pričekati pravomoćno sudsko rješenje”, zaključio je. (B.Ž)

Jakovčić: Nevjerojatno je da se ovako sudi nekome tko je dobio mandat od građana

Ivan Jakovčić, počasni predsjednik IDS-a i kandidat Kukuriku koalicije za Europarlament rekao je da ne smatra da će na IDS negativno utjecati sudski proces protiv Flega.

“Nevjerojatno je da se ovako sudi nekome tko je dobio mandat od građana da upravlja proračunom. To je ujedno protuustavno jer lokalne i regionalne vlasti po Ustavu mogu raspolagati proračunima po svojoj procjeni”, kazao je Jakovčić. Flegu će, dodao je, savjetovati da u ovom predmetu ide do kraja, odnosno do Ustavnog suda.

(I. MIKULIČIĆ/NL, Hina)

Print Friendly, PDF & Email