Nizozemski novinari na suđenju Igoru Kerinu

dsti2918875
Novinar Timon Moll (lijevo), optuženi Igor Kerin i snimatelj Rolf Beun (D. ŠTIFANIĆ)
29.04.2014. 20:17; ; Početna / Crna kronika / Nizozemski novinari na suđenju Igoru Kerinu

Igor Kerin (38) iz Tara odgovarao je danas pred pazinskim Općinskim sudom u dva odvojena postupka za ukupno 24 kaznena djela pronevjere, utaje i prijevare na štetu stranih državljana u iznosu od 934 tisuće kuna u razdoblju od 2010. do sredine 2013. godine u Taru. Njegovi slučajevi su privukli i strane novinare koji su iz Nizozemske doputovali u Pazin da bi porazgovarali s Kerinom. Novinari su također prisustvovali na obje rasprave na pazinskom sudu.

Televizijski novinar Timon Moll i njegov snimatelj Rolf Beun su Kerina čekali naoružani kamerom, mikrofonom i s nekoliko njegovih fotografija, radi prepoznavanja, i željom da doznaju nešto o nestancima kamp-kućica i o tome kada misli oštećenima isplatiti štetu. Vrlo dobro su bili upućeni u gotovo sve detalje slučaja.

U njihovu su se emisiju “Groeten van MAX” (Pozdravi od MAX-a) javile dvije nizozemske obitelji koje su prijavile Kerina policiji zbog nestanka kamp-kućice na ljeto 2012. godine. Nakon što su ga prijavili 9. srpnja 2012. godine, čekali su rasplet događaja, odnosno početak suđenja i naravno, obeštećenje. Prošle su gotovo dvije godine i njihov predmet, a i ostalih 20-ak, je dospio u raspravnu dvoranu.

Prema riječima novinara Molla njihov cilj je prikazati nizozemskom gledateljstvu što se dogodilo tim obiteljima i kako se stvari rješavaju u zemlji u kojoj su oštećeni.

Kerin pred kamerama nije htio previše govoriti, već je rekao da će to učiniti u sudnici, a ne na cesti. U razgovoru s Mollom smo došli do zaključka da se bez obzira na prevaljeni put i želju za što boljom reportažom žele držati činjenica i javnosti prikazati realno što su u Hrvatskoj vidjeli i doživjeli. Kako nam je rekao, njihova emisija prenosi činjenice, a slažu se s nama da je sud jedina institucija mjerodavna za donošenje odluka.

Igor Kerin je na prvoj raspravi odgovarao zbog utaje kamp-kućice njemačkog državljanina vrijedne 4.000 eura u lipnju 2012. godine. Naime, prema optužnici, Kerin je kamp-kućicu zadržao za sebe čime je oštetio njemačkog državljanina Manfreda Romersbergera. U svoju obranu Kerin je kazao da se ne smatra krivim za djelo za koje ga tereti, ali da je spreman podmiriti navedenu štetu jer se osjeća odgovornim.

(M. SARDELIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE

Print Friendly, PDF & Email