POSLJEDNJA VEČER 35. KANTA U EUFRAZIJEVOJ BAZILICI

05.06.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / POSLJEDNJA VEČER 35. KANTA U EUFRAZIJEVOJ BAZILICI
687GO200964.jpg

Večer duhovne glazbe u sklopu susreta Naš kanat je lip održava se već nekoliko godina u Eufrazijevoj bazilici, a u nedjelju navečer publiku i izvođače pozdravili su kancelar Porečke i pulske biskupije Ilija Jakovljević i istarski župan Ivan Jakovčić. Predsjednica Programskog odbora Kanta Đeni Dekleva Radaković posebno je zahvalila na odazivu županu, dožupanu Sergiu Bernichu, koji je pratio sve tri koncertne večeri, i pomoćniku županijskog pročelnika za kulturu Vladimiru Torbici, jer svojim nazočnošću, kako je rekla, iskazuju poštovanje prema radu glazbenika i pokazuju vjernost duhovnom biću Istre.

Koncertna večer počela je na isti način kako je i zaključena, uobičajenom zajedničkom izvedbom svih zborova skladbe »Oče naš« Matka Brajše Rašana. Prilikom otvaranja središnji je bio domaći zbor »Joakim Rakovac«, kojim dirigira Dekleva Radaković. Skladba je otpjevana izvrsno do detalja. Nakon toga isti je zbor u redovnom programu izveo »Molitvu svetom Mauru« svoje dirigentice te sigurnije i čistije »Ja se kajen« Branka Starca. Slijedio je nastup dugogodišnjih znanaca Kanta, Hrvatskog glazbenog društva »Zvijezda Danica« i njihova dirigenta Ivice Frlete. Voditelj Vlado Pernić napomenuo je zanimljiv detalj: prije 110 godina taj je zbor osnovao mjesni orguljaš Ivan Jakovčić. Kraljevičani su otpjevali »Zdravo bila, divice Mario« Branka Starca, »Otče naš« Adalberta Markovića i »Per Mariam ad Jesus« Dekleva Radaković. Praizvedbom skladbe »Sveti Toma« iste skladateljice počeo je svoj nastup izvrsni Komorni zbor Rondo Histriae s Ileanom Perosa. Zbor osnovan prije samo pet mjeseci imao je u Poreču premijerni nastup pred domaćom publikom, i to nakon vrlo uspješnog i zapaženog nastupa na festivalu u Francuskoj. Odlično uvježban zbor počinje pjesmu kao jedan glas, a briljantne izvedbe Kuljerićeve »Seh duš dan« i Okmacinih »Zvona« bile su praznik za uši, ne samo dušu. Okmaca je pokazao zadovoljstvo, a zbor je s pozornice ispraćen dugim iskrenim pljeskom. Posljednji su pred publiku izašli pulski Mješoviti pjevački zbor »M. B. Rašan« i komorni sastav harmonika s bajanom i timpanima. Pod dirigentskom palicom Damira Bužlete izveli su najprije skladbu svog dirigenta »Ave Marija« pomalo suspregnute ekspresije, ali jasnoga zvuka. Za kraj su praizveli još jednu skladbu Dekleve Radaković »Magistrale«, koju je za zbor, bajan, timpane i sastav pripremio njihov dirigent. Bila je to četvrta skladba Đeni Dekleva Radaković izvedena te večeri, među deset otpjevanih pjesama.

Nakon tri koncertne večeri opći je dojam novinarke, koja nije glazbena kritičarka, ali više od desetljeća prati Kanat, da su tri večeri dobra mjera, ostavljaju dovoljno prostora za raznolikost i za uživanje publike, koja ove godine, nažalost, nije bila tako brojna kao inače. Bilo je izvrsnih interpretacija, odličnih i vrlo dobrih zborova, ali ni jedan ispod te ocjene, prema laičkoj prosudbi. Uz dva apsolutno briljantna: pulske mješoviti i komorni Rondo Histriae i zagrebački Panis Angelicus. U ovogodišnjem je programu bilo zanemarivo malo ponavljanja, tek dvije-tri skladbe izvedene su dva puta, što je dobro radi usporedbe, a ne opterećuje publiku. Da je još ostrugati nepotrebni sloj patetike koji prati Kanat, manifestacija bi potpuno zablistala svježim sjajem.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email