Slavlje za Đeni Dekleva Radaković

05.06.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / Slavlje za Đeni Dekleva Radaković
407GO201055.jpg

Ovaj datum smatramo najznačajnijim u tekućoj akademskoj sezoni Odjela za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile, poručio je pročelnik Odjela Bashkim Shehu na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom večerašnjeg koncerta posvećenoga obilježavanju 30. obljetnice umjetničkog i pedagoškog rada Đeni Dekleva Radaković. Početak koncerta koji će se upriličiti u sveučilišnoj Svečanoj dvorani »Tone Peruško« najavljen je za 20 sati, a program je na konferenciji predstavila Elda Krajcar Percan. Novinarima su se obratili i slavljenica Dekleva Radaković te Miroslav Homen.

– Iznimno bogat opus Đeni Dekleva Radaković posvećen je različitim razinama glazbeno obrazovanih umjetnika, prisutne su stranice za niže škole, srednjoškolce, no i akademske glazbenike. Tako i ovaj večerašnji repertoar donosi zanimljiv presjek takvoga stvaralaštva Dekleva Radaković, rekla je Krajcar Percan. Njega će publici izvesti pijanistice Sandra Burić, Ana Čuić, Aleksandra Golojka i Jadranka Celić; Duo alt saksofona Toni Frgačić i Tomislav Maršić; flaustica Samanta Stell i harmonikašica Anamarija Lovrečić; klarinetist Igor Bertoša u klavirskoj pratnji Dekleva Radaković; sopranistica Mila Soldatić u klavirskoj pratnji Krajcar Percan; udaraljkaš Petar Ćurić u klavirskoj pratnji Vesne Ivanović Ocvirk te Akademski mješoviti pjevački zbor Odjela za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile pod ravnanjem dirigenta Miroslava Homena.

– Kompozicije za zbor Dekleva Radaković imao sam priliku u više navrata izvoditi i uvijek sam uživao u njezinim harmonijskim suzvučjima i idejama koje se suvremenim jezikom kreću od Dalmacije do istarskih motiva, kojima je oduvijek bila inspirirana, kazao je Miroslav Homen. Istaknuo je nadalje i značaj mnogobrojnih priznanja i nagrada koje je ta autorica dobila za svojeg dosadašnjeg produktivnog vijeka. »Ona stalno djeluje i stalno radi, a ja joj želim još mnogo plodnih godina«, rekao je Homen te dodao da se nada i prilici usmjeravanja njezina stvaralaštva za veće korpuse, poput simfonijskog orkestra, čije je osnivanje pri Odjelu za glazbu u tijeku. »Čovjek ne sklada da piše i slaže svoje partiture u ladice, već da mu se djela izvode«, rekao je Homen i pojasnio da su istarski skladatelji svoje kompozicije na svojevrstan način uvjetovani stvarati za ansamble i soliste koji su djelovali na ovim prostorima ne bili ih ovi mogli reproducirati.

– Naš je zadatak u svakom slučaju osigurati obrazovanje i usavršavanje potencijalnih i darovitih budućih skladatelja, a na taj način afirmirati i poticati takvo stvaralaštvo u Istri, nadovezao se Shehu upozorivši na nastojanja Odjela da se konstituira studijski program kompozicije pri sveučilištu. Istaknuo je i skoro organiziranje majstorskih tečajeva kompozicije koje će animirati studente. »Činjenica jest da je skladateljska produkcija u Istri zakinuta nevjerojatnom prazninom od 30 godina, a naš Odjel ima kadrovsku strukturu izučenih skladatelja koji mogu omogućiti stvaranje novih generacija skladatelja«, rekao je Shehu.

Istaknuo je pritom da prioriteti Odjela za glazbu i dalje ostaju gudački i pjevački studij, no i onaj dirigiranja, a upozorio i je na neizostavno održavanje kvalitetne suradnje s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Đeni Dekleva Radaković srdačno se zahvalila kolegama, Odjelu za glazbu i studentima na večerašnjem programu te izrazila želju za nastavkom rada i izučavanjem novih generacija skladatelja.

N.Hause, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email