NEWS
Best of Poreč

Porečko Učilište i Grad Pazin na završnim aktivnostima projekta I-Archeo.S. u Italiji

i-archeos-final-event_foto_marche-teatro
foto: poup.hr
01.07.2019. 12:31; ; Početna / Kultura / Porečko Učilište i Grad Pazin na završnim aktivnostima projekta I-Archeo.S. u Italiji

Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica te talijanski partneri Teatro Pubblico Pugliese (TPP), Regione Abruzzo i Marche Teatro prošloga su se tjedna u Anconi sastali povodom održavanja završnih aktivnosti u sklopu projekta I-Archeo.S. Nizom pilot-akcija na uključeim područjima partneri su od siječnja 2018. do lipnja ove godine radili na ispunjavanju cilja projekta, uspostavljanju integriranog sustava usluga za valorizaciju prirodne i kulturne baštine, a službeni završni događaj održan je tijekom posljednje pilot-akcije u organizaciji Marche Teatra. Trenutno je u tijeku i dodatna aktivnost u Moli di Bari, s ciljem valorizacije lokalnih autohtonih proizvoda, prema inicijativi vodećeg partnera TPP-a.

Na završnoj konferenciji za medije u Anconi voditelji projekta svakog partnerskog područja predstavili su rezultate svoga rada, nove kulturno-turističke itinerare te prateće aktivnosti realizirane tijekom trajanja projekta I-Archeo.S. 

Ispred Pučkog otvorenog učilišta Poreč govorio je David Belas, predstavivši novu porečku manifestaciju OKOLO – Tjedan kulture življenja, pokrenutu upravo zahvaljujući projektu I-Archeo.S. te suradnji javnog i privatnog sektora u Poreču. Sedmodnevni je festival objedinio gradsku kulturnu ponudu, a uz nove itinerare poput Ture skulptura uvedeno je i stručno vodstvo kompleksom Eufrazijane, koje je ovom spomeniku pod zaštitom UNESCO-a do sad nedostajalo. 

Ranka Šepić ispred Grada Pazina istaknula je uključenost čitave lokalne zajednice u projekt pri kreiranju novih itinerara Heart of Adventure i Heart of Gastronomy, čime se Pazin opredijelio za outdoor turizam valorizirajući svoju prirodnu baštinu te ponudu autohtonih gastronomskih doživljaja, koju simbolizira pazinski cukerančić, prva istarska slastica uvrštena na popis nematerijalne baštine Hrvatske.

Grad Crikvenica predstavio je itinerar In Love in Crikvenica, kojim se kroz projekt I-Archeo.S. brendirao kao Rivijera ljubavi kroz brojne gastronomske, kulturne i sportske aktivnosti. Vodeći partner TPP kreirao je itinerare bazirane na umjetnosti i gastronomiji te jedan specijalizirani namijenjen školskom turizmu, dok je regija Abruzzo svoju ponudu podijelila na umjetnost i kulturu te prirodu i sport. Marche Teatro, domaćin završnog događaja partnere je ugostio tijekom festivala InTeatro, gdje su uz kazališnu ponudu predstavili i lokalnu enogastronomiju. 

Sve su pilot-akcije u sklopu I-Archeo.S.-a održane po osnivanju javno-privatnog klastera, i brojnih lokalnih radionica, kako bi se osnažila održivost ovih aktivnosti i nakon završetka projekta. Uz partnere su na projektu angažirani i vanjski stručnjaci, Pool of Experts, iz područja kreativne ekonomije, teritorijalnog marketinga, održivog turizma i sociologije, a svi su itinerari objedinjeni i u web-aplikaciji. Skupina stručnjaka na kraju je projekta izradila Plan za prenosivost i provedbu rezultata koji opisuje metodologiju usvojenu za stvaranje novog modela suradnje između javnih i privatnih dionika uz smjernice kako bi ovaj model mogle koristiti druge organizacije, regije ili zemlje izvan trenutnog partnerstva.

Projekt Europske unije I-Archeo.S. proveden je od siječnja 2018. do lipnja 2019. u okviru Programa za prekograničnu suradnju 2014.-2020. Interreg V-A Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.176.243 eura, od čega je 999.806,55 eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Rezultati projekta bit će objavljeni u izdanju časopisa Touring u srpnju i kolovozu. Objavljen je i znanstveni članak o rezultatima projekta I-Archeo.S s naglaskom na održivost u Ekonomskom arhivu Akademije Tsenov, važnog međunarodnog ekonomskog instituta.

POUP

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani