NEWS

U utorak, 9. srpnja počinju 58. Koncerti u Eufrazijani

zagrebacki-solisti-2019_2-marina-paulenka
01.07.2019. 12:29; Učitavanja: 269; Početna / Kultura / U utorak, 9. srpnja počinju 58. Koncerti u Eufrazijani

Klasična glazba priznatih domaćih i svjetskih izvođača i ove će godine pozlatiti porečko ljeto

Eufrazijeva bazilika, svjetski poznat porečki spomenik nulte kategorije, tradicionalno će 58. godinu zaredom ugostiti renomirane hrvatske i svjetske klasične glazbenike. Devet koncerata tijekom srpnja i kolovoza, s najavnim koncertom sezone održanim u svibnju, obilježit će ovogodišnje izdanje jednog od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj.

Najavni koncert 58. Koncerata u Eufrazijani u predsezoni izvela je talijanska pijanistica Elisa Tomellini, koju porečka publika uvijek srdačno prihvaća. Ove je godine, na svom već trećem gostovanju u Eufrazijevoj bazilici, Tomellini očarane slušatelje uz narativan repertoar i sanjarsku atmosferu uvela u fantastičan svijet Debussyjevih, Lisztovih i Chopinovih etida te publiku počastila neizbrojivim bisevima.

Sljedeći utorak, 9. srpnja službeno će sezonu otvoriti jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebački solisti. Nakon više od 4000 održanih koncerata u šezdeset godina djelovanja i koncertiranja u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, jedanaest izvođača ansambla Poreču će priuštiti čisti užitak komornog muziciranja pod okriljem zlatnog svoda Eufrazijane.

Već u petak, 12. srpnja, Eufrazijana ugošćuje Cukrov piano duo, koji čine Terezija Cukrov i Martina Cukrov Jarrett, sestre i izvrsne domaće pijanistice svjetskog obrazovanja, iskustva i glasa. Duo je službeno osnovan 2003. godine njihovom zajedničkom izvedbom na Mannes College of Music u New Yorku, gdje su obje i magistrirale. Za Poreč sestre Cukrov pripremaju četveroručne klavirske izvedbe.

Kako se Koncerti u Eufrazijani tradicionalno održavaju petkom, Trio Ludens priuštit će Poreču novo zadovoljstvo nadolazeći petak, 19. srpnja. U sastavu pijanistice Tamare Jurkić Sviben, mezzosopranistice Sofije Cingule i hornista Hrvoja Pintarića, trio zanimljive kombinacije otvorit će raspjevanu sezonu Koncerata.

U uvriježenoj suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom u petak, 2. kolovoza u Eufrazijani nastupa Stratos Quartett. Mladi glazbenici iz Austrije, Češke i Japana, uz neuobičajen spoj violine, viole, violončela i klavira, Eufrazijanom će pronijeti zvuk usuglašen između svojih različitih podrijetla, iskustava i pristupa glazbi. Forum već godinama svojim koncertima ispunjava očekivanja i najzahtjevnijih slušatelja.

Sljedeći petak, 9. kolovoza Bazilika ugošćuje Zagrebački kvartet,  prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kvartet ove godine slavi 100. godišnjicu djelovanja i izvođenja repertoara širokog raspona, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo.

Poreč fest, međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje održano po 10. put u svibnju, iznjedrilo je ovogodišnjeg pobjednika Filipa Miškovića. Svojom je pobjedom, talentom i marljivim radom mladi gitarist opravdano zaslužio nastup na Koncertima u Eufrazijani u petak, 16. kolovoza.

Nastup polaznika Ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije tradicionalno krajem kolovoza izvodi repertoar usvojen u poticajnom i otvorenom okruženju škole. Rhapsody guitar svojom će izvedbom zasladiti ovogodišnje Koncerte u Eufrazijani 20. kolovoza, iznimno u utorak.

Nakon kraće stanke, Mediterranean Chamber Trio zvukom klavira Helge Pisapije, violončela Tullija Zorzeta i bogatog mezzosoprana Katje Markotić ispunjava Eufrazijanu u petak, 30. kolovoza, dok će se zaključnim koncertom sezone zakoračiti u rujan, i to internacionalnim Duom EurAsia. Tajvansko-kanadska pijanistica i slovenski pijanist u petak, 6. rujna počastit će Poreč repertoarom klavirskog dua uz zajednički glazbeni jezik koji uspješno premošćuje jaz između tradicionalne europske umjetnosti i azijske kulture.

 

Program

utorak, 9. 7.
Zagrebački solisti

petak, 12. 7.
Cukrov piano duo

petak, 19. 7.
Trio Ludens

petak, 2. 8.
Stratos Quartett

petak, 9. 8.
Zagrebački kvartet

petak, 16. 8.
Filip Mišković / gitara

utorak, 20. 8.
Rhapsody guitar

petak, 30. 8.
Mediterranean Chamber Trio

petak, 6. 9.
Duo EurAsia

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na http://rezervacije-poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali. Pozivaju se svi zainteresirani slušatelji i uživatelji vrhunske glazbe i umjetnosti da plove na zvučnim valovima kojima će kroz cijelo ljeto odzvanjati zlatna Eufrazijana.

Print Friendly, PDF & Email
Pentola Porec S2 102020