NEWS
Ljekarna

Porečko Pučko otvoreno učilište organizira više od 30 koncerata, izložbi, projekcija

tamara-lap
24.06.2022. 14:56; ; Početna / Kultura / Porečko Pučko otvoreno učilište organizira više od 30 koncerata, izložbi, projekcija

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas predstavili su danas bogati kulturni program, koji ova kulturna ustanova već godinama organizira tijekom ljetnih mjeseci u Poreču. Ravnateljica je napomenula kako će se tijekom ljetne sezone održati više od 30 koncerata, predstava i izložbi u svim prostorima kojima ova ustanova upravlja, ali i po ulicama, trgovima i porečkim kantunima.

– Kulturni ljetni programi u organizaciji POUP-a svojom dugovječnošću ističu nekoliko značajnih činjenica: očuvanost vrijednih programa kreira njihovu tradicionalnu vrijednost, programi su izuzetan spoj porečke spomeničke baštine i umjetničkih izvedbi.  Porečki turizam u svome usponu tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća pokrenuo je programe koji su Poreč razlikovali od okolnih turističkih gradova. Nema mnogo gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim spojem umjetničkih vrijednosti u svojoj turističkoj ponudi, a u našem se gradu to odigrava već šest desetljeća onako kako su to na samom početku zamislili vizionari grada.

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti – porečki Annale, ove godine kontekstualizira digitalnu (kompjutersku) umjetnost prošlosti, sadašnjosti i jedno od mogućih čitanja one u budućnosti. Referira se na jednu od najznačajnijih pojava unutar europske poslijeratne umjetnosti, na pokret Nove tendencije [New Tendencies] (Zagreb, 1961. – 1973.), i seriju pet izložbi proizašlih iz pokreta.

– Drago mi je da ovdje mogu najaviti osobno gostovanje Friedera Nakea,  jednog od utemeljitelja digitalne umjetnosti koji je već 1963. izašao sa svojim prvim radom., najavila je ravnateljica, napomenuvši da će se tijekom ljeta održati još četiri odlične izložbe od kojih je izdvojila kolekciju Stano Filko u galeriji Zuccato, jednog od ključnih osoba slovačke neoavangarde. U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2022.“ by Valamar, umjetnik će po prvi puta biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi.

Za ljubitelje domaćeg filma najavljeno je da Pula film festival gostuje u Ljetnom kinu Roxy od 20. do 22. 7. kada u Poreču ugošćujemo Pula film festival kroz tri filmske projekcije: Zbornica, Punim plućima i Divljaci, dok će se od 18. do 24. 8. odvijati 22. Street art Poreč, festival ulične umjetnosti, koji će još jednom zabaviti i otkriti nam nove i atraktivne gradske lokacije.

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u lapidariju najavio je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas, koji je napomenuo kako je Festival kulture življenja – EKOLO, održan početkom mjeseca, bio uvod u glavna ljetna događanja

Belas je od ukupno dvadesetak koncerata posebno izdvojio violinista Stefana Milenkovića, koji se tijekom svoje bogate karijere redovno vraća upravo u Eufrazijevu baziliku te Edina Karamazova koji će s Danijem Bošnjakom predstaviti zanimljiv spoj lutnje i flaute. Od Jazza u Lapidarijumu,  izdvajaju se Hojsak&Novosel s kombinacijom tambure i kontrabasa, 65 godina glazbene karijere Mire Ungara s Oridano Gypsy bandom ili Matija Dedić Trio.

Svi programi održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo i TZ Grada Poreča, Istarske županije i Ministarstva kulture i medija, Austrijskog kulturnog foruma, vina Rossi i vina Damijanić.

KULTURNO LJETO U POREČU 2022

Bogati program provjerite na http://www.poup.hr/ , a novosti možete pratiti i na Facebook stranicama POUP-a.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email