NEWS

Porečki ples djece i mladih izmamio divljenje i osmjehe

1- 20240528_095248s
29.05.2024. 22:29; ; Početna / Slider / Porečki ples djece i mladih izmamio divljenje i osmjehe

Završni javni nastup porečke djece i mladih u porečkom autorskom preventivnom projektu Rasplesani razredi te odnedavno i Rasplesani vrtići i ove je godine bio fascinantan. Dvoranu Veli Jože su 28.5.24. preplavila djeca porečkih osnovnih škola i to OŠ Poreč, OŠ Finida i TOš B. Parentin te djeca iz vrtića Radost I i II te vrtića Paperino. Porečkoj skupini plesača su se drugu godinu za redom pridružila i djeca OŠ Vladimir Nazor iz Vrsara u koju je školu posljednje dvije godine također realiziran ovaj projekt.

Ovu godinu obilježava15 godina od pokretanja projekta, a generacija plesača u godini 23./24. odradila je 13. javni nastup. Skup je pozdravila Nataša Basanić Čuš, ravnateljica Zdravog grada Poreč u ime organizacije koja je nositelj projekta za grad te je kazala: „ Ponosno stojimo pred vama plesačima 13. generacije. Prije 15 godina kada smo osmišljavali ovaj projekt u suradnji stručnih timova škole i Zdravog grada zamišljali smo baš ovo, da generacija za generacijom porečke djece pleše u školi. Da škole postanu mjesta učenja vještine plesa kao vještine za život, kao zdravog životnog izbora koji ćete nositi u život, da ples u školi kao specifičan program doprinese komunikaciji, povezivanju, suradnji, rušenju socijalnih barijera, povezivanju razreda, razrednika ….Prvi porečki plesači iz Rasplesanih razreda danas su na pragu 30-tih, a i danas nam kažu da nikada neće zaboraviti svoje prve plesne korake u školi. Hvala svim suradnicima koji su podržavali projekt i u njega vjerovali na tom putu…“.

Plesni nastup je popratio i gradonačelnik Loris Peršurić te je djeci zaželio dobru zabavu, pohvalio male voditeljice programa, naglasio da projekt utječe na povezivanje i  unaprjeđenje komunikacijskih i socijalnih vještina te da ga s a zadovoljstvom podržava i prati. Među uzvanicima je bio i dr. Ante Ivančić jedan od pokretača ovog porečkog projekta i zaljubljenika u ples.

Djeca su plesala opušteno i veselo uz podršku odgajatelja, nastavnika i stručnih službi škole, a uz sigurno vodstvo svojih plesnih pedagoga i instruktora u projektu Fabrisom  Radin, Rosemari Miletić  i Anom Jovanović iz Plesnog centra Studio Pula. Dvoranu Veli Jože Poreč preplavile su žuto plave majice, u bojama Zdravog grada Poreč, veseli koraci, dječji osmjesi, nasmijane učiteljice/i,  odgajateljice, tim Zdravog grada te publika koju su činila mlađa djeca, članovi obitelji plesača te suradnici ustanova koje ples timski organiziraju. Porečki predškolci su raspoređeni u 5 grupa, a izveli su veselu koreografiju uz šarene padobrane. Mladi 7. i 8. razreda osnovnih škola  Poreča i Vrsara, generacije  23./24.  su demonstrirali klasične i latinoameričke plesove naučene u projektu Rasplesani razredi.  Program su vodile vješte učenice 5.B razreda OŠ Finida, Una Poropat i Sabina Bačinović.

Ovaj, 13. javni nastup porečkih plesača, djece i mladih, okupio je ukupno 404 sudionika, od čega 364 djece i 40 odraslih.  Dugogodišnji suradnici i plesni pedagozi iz plesnog centra Studio  i ove su godine predano i suvereno vodili djecu i mlade iako u velikom broju te prikazali publici još jedan veličanstveni porečki nastup u projektu Rasplesani razredi-Rasplesani vrtići.  Porečka 13. generacija osnovnoškolskih plesača odradila je još jedan veličanstven završni javni nastup. Dječji ples, povezivanje, verbalna i neverbalna komunikacija, suradnja, ples s roditeljima kojeg su odradili u školi djeci je postao ugodna zabava.  Plesači i publika su  se, kao i svake godine,  razišli preplavljeni  emocijama te u iščekivanju nove generacije porečkih plesača…. Plesači 8. razreda  pozdravljaju svoje škole, a 7. razredi porečkih škola , koji su ove godine ovladali plesnim vještinama, plesat će i iduće godine kada će kao stariji završni razredi pružiti podršku svojim prijateljima iz 7. razreda koji će  tada prve godine učiti ples.

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email