NEWS

POREČ prvi u Hrvatskoj financira izvaninstitucionalno liječenje osoba koje su preboljele teške oblike COVID-a 19

DCIM100MEDIADJI_0094.JPG
05.05.2021. 09:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / POREČ prvi u Hrvatskoj financira izvaninstitucionalno liječenje osoba koje su preboljele teške oblike COVID-a 19

Poreč, grad koji je poznat po kvalitetnom socijalnom programu i nadstandardima u skrbi o zdravlju svojih građana, aktivno prati potrebe lokalnog stanovništva i u jeku pandemije koronavirusa. Naime, pandemija koja je obilježila čitav svijet i zdravstveni sustav tijekom cijele 2020. godine, nažalost, proteže se i na ovu 2021. godinu te je svima promijenila način života, školovanja i rada. Upravo zato, posebna je pozornost posvećena pomoći osobama koje su preboljele teže oblike bolesti COVID-19, napominju u Gradu Poreču-Parenzo i Domu za starije i nemoćne. Naime, preboljenjem COVID -19 bolesti, ne staju problemi i tegobe s tim pacijentima, te oni mogu imati izražene zdravstvene tegobe i kada pobijede bolest.

– Tim stručnjaka koji radi u okviru projekta Hospicij – kućna skrb, detektirao je potrebu pomoći i rehabilitacije tih pacijenata kada dođu svojim kućama, odnosno bivaju otpušteni iz bolnica, te je došao do ideje da Grad Poreč-Parenzo i Dom za starije i nemoćne osobe Poreč, kao nosioci projekta, kao još jedan od projekata u skrbi o zdravlju svojih građana koje Grad financira, dodatno prošire na provođenje post COVID -19 rehabilitacije i tako postanu prvi grad u Hrvatskoj koji je razvio izvaninstitucionalni oblik zdravstvene skrbi post COVID -19 rehabilitacije., napominju iz stručnog tima.

Post COVID-19 sindrom je bolest koja na organizam čovjeka, koji je prebolio COVID -19 infekciju, ostavlja posljedice na gotovo svim organskim sustavima ( dišnom, kardiovaskularnom, neurološkom, psihičkom) i otvara put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

Simptomi vezani uz navedeni sindrom uznemiruju, onemogućuju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima, po za sada dostupnim podacima i do šest mjeseci.

Post COVID 19 rehabilitacija, kao vid izvaninstitucionalne zdravstvene skrbi i pomoći, prilagođena je svakom pacijentu posebno. Važno je doći pacijentima što prije, u njihov dom, educirati i raditi s njima i njihovim obiteljima, jer bi u suprotnom takvi pacijenti morali ponovno odlaziti raznim specijalistima po bolničkim ustanovama, što se ovim projektom ili potpuno izbjegne ili znatno reducira.

S projektom izvaninstitucionalne post COVID -19 rehabilitacije, tim stručnjaka koji već godinama zajedno radi u okviru projekta Hospicij – kućna skrb, u vrlo krakom vremenskom roku dođe do pacijenta i započinje post COVID-19 rehabilitaciju.

Na taj način se puno ranije postiže i dolazi do poboljšanja kako zdravstvenog stanja, tako i kvalitete života pacijenata, a pacijenti ne moraju čekati niti odlaziti u bolnice.

Post COVID -19 rehabilitacija je još jedan od nadstandarda u skrbi o zdravlju svojih sugrađana koji je Grad Poreč-Parenzo prepoznao, kao i mnoge druge projekte u zdravstvu, te kao prvi od gradova u Hrvatskoj koji to razvija u izvaninstitucionalnom obliku.

Post COVID-19 rehabilitacija  omogućava pravovremenu prevenciju komplikacija bolesti i posljedično uspješnije liječenje post COVID -19 sindroma, a kako napominju iz stručnog tima, pacijenti se uvijek mogu obratiti u Dom za starije i nemoćne osobe, te će se kroz projekt Hospicij – kućna skrb, uz suradnju s liječnicima, pokrenuti post COVID-19 rehabilitacija.

Print Friendly, PDF & Email