Poreč i susjedne općine osigurali dodatne timove hitne medicinske pomoći tijekom cijele godine

28.06.2022. 14:22; ; Početna / Slider / Poreč i susjedne općine osigurali dodatne timove hitne medicinske pomoći tijekom cijele godine
hitna

Grad Poreč-Parenzo i općine Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Višnjan, Sv. Lovreč, Vižinada i Kaštelir-Labicni potpisale su danas ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč. Na potpisivanju su sudjelovali porečki gradonačelnik Loris Peršurić, načelnici Ivan Gerometta, Mladen Grgeta, Đulijano Petrović i Marko Ferenac te ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić.

Kako je naglasio gradonačelnik Peršurić, Poreč i Poreština tijekom godine osiguravaju tri tzv. nadstandarda, od koji se dva tiču osiguravanja timova tijekom cijele godine te njih financiraju Grad i općine, dok dodatni tim tijekom ljetne sezone financiraju turističke zajednice Poreča i Poreštine.

– Na 70 -ak kilometara obale Poreštine ostvaruje se gotovo 10% hrvatskog turizma. Naše područje s 35 do 40 tisuća stanovnika naraste u pravu turističku metropolu od 150 tisuća ljudi. Nažalost, država to ne prepoznaje i mi imamo nedovoljan broj timova hitne medicinske pomoći. A govorimo o zdravstvenoj usluzi koju su naši sugrađani već platili uplatom poreza u državni proračun. Sada, samo da bismo imali uslugu jednaku drugim gradovima naše veličine u ostatku zemlje, svi skupa izdvajamo oko dva milijuna kuna godišnje za nešto što nije u našoj ingerenciji. A dodatno plaćamo i stanove za deficitarne liječnike, nabavku vozila, nabavku opreme, evo prije dva tjedna i smještaj za dodatne policijske službenike zbog izražene potrebe – sve usluge koje bi nama trebale biti osigurane kroz državni proračun, jer smo ih ako porezni obveznici, svi mi građani Poreštine, već i platili. Kao načelnici i gradonačelnik, mogu reći da ćemo nastaviti jednako odgovorno upravljati svojim sredinama i svojim sugrađanima osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, standard na koji su naši sugrađani navikli, ali se pitamo gdje je kraj jer su potrebe iz godine u godinu veće, a za njih nema sluha na nadležnim mjestima.

Ravnateljica Antić naglasila je da je upravo Istra u zadnjim izmjenama mreže hitne medicinske pomoći jedina nije dobila povećanje za razliku od ostalih županija. Od tad su osuđeni na pronalaženje sredstava za dodatne timove tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone.

– Zahvalna sam gradonačelniku i načelnicima, kao i TZ-ima na to da prepoznaju važnost hitne – ilustracije radi lani tijekom cijele godine porečka hitna imala gotovo 5000 intervencija,  a u ovoj smo godini već došli do broja 3100. Reanimacija je bilo 36 tijekom cijele protekle godine, a ove godine smo došli već do njih 27. Nama se drastično povećava obim posla, posebno na području Poreča i Poreštine., rekla je Antić, podsjetivši da Grad i općine sudjeluju i u osiguravanju smještaja za liječnike, a Grad i u nabavci vozila i opreme, iako se radi o zdravstvu koje nije u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

Uz danas potpisan nadstandard za dodatni tim tijekom cijele godine, Grad i općine uplaćuju dodatnih 515.432,00 kuna za rad hitne iznad standarda na razini županije, dok TZ Poreč i ostali TZ-ovi na Poreštini plaćaju dodatno još i 684.900,00 kuna za dodatni tim tijekom ljetne turističke sezone.

 

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna