Novi studij Dizajn i audiovizualne komunikacije starta u Puli

Sveučilište_Jurja_Dobrile_u_Puli_(3)
28.06.2022. 13:20; ; Početna / Novosti / Novi studij Dizajn i audiovizualne komunikacije starta u Puli

Na konferenciji za medije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli prezentiran je novi studijski program Dizajn i audiovizualne komunikacije. Uz najavu novog studijskog programa, na konferenciji je bilo govora i o konceptu “EvolveUnipu” na temelju kojeg se brendiraju i moderniziraju postojeći studijski programi.

Konferenciji za medije nazočili su: prof. dr. sc. Marinko Škare, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju i izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija.

“Danas se tržište rada mjenja, stoga koncept obrazovanja treba biti drugačiji. Cilj je stvaranje znanja tijekom studija u odnosu na tradicionalno usvajanje znanja pomoću udžbenika, polaganja ispita. Procesom stvaranja znanja kroz sudjelovanje u umjetničkim projektima studenti stječu sposobnost rješavanja određenog problema u datom trenutku. Jednom stvoreno znanje, kroz studijske programe temeljene na #EvolveUnipu pristupu nije potrebno nadopunjavati. Kroz osobni razvoj stvarate znanje, sposobni ste, konkurentni ste i uvijek spremni odgovoriti na svaki izazov. Naglasak je na personaliziranom učenju i osobnom razvoju studenata, i to je odmak od klasičnog programa koji smo do sada nudili na Sveučilištu.”, izjavljuje Marinko Škare, rektor Sveučilišta

Program novog studija Dizajn i audiovizualne komunikacije je modularan, osigurava temeljna znanja iz umjetničkog područja koji se nadograđuju čineći ga istodobno STEAM i/ili interdisciplinarnim programom po potrebi s ciljem razumijevanja i vladanja tehnikama dizajna, komunikacija i tehnologije. 

Prilikom izrade programa ovog studija uvažene su sve potrebe tržišta rada u području medijskog dizajna, koji traži specifične kompetencije vezane uz klasične medije, ali i kompetencije prilagođene novim medijima kao i interdisciplinarnom multimedijskom području u kojem će sveučilišni prvostupnici ovog profila naći svoje zaposlenje. U okviru ovog programa studenti će steći specifičnu naobrazbu i uravnotežene odnose znanja, vještina i kompetencija u području medijskog dizajna kao i one vezane uz nove trendove u području oblikovanja medija svih vrsta.

U koncipiranju programskih sadržaja poseban je naglasak stavljen na razvijanje sposobnosti logičkog razmišljanja, interdisciplinarni pristup i rješavanje otvorenih problema u području medijskog dizajna primjenom teorijskih polazišta, važećih propisa i najbolje prakse, usklađene s globalnim smjernicama i zahtjevima.

U Istri postoji umjetnički background, odnosno interes za umjetnošću te se studij ovakvog oblika prirodno nametnuo“, ističe Škare.

Studenti će učiti kako stvoriti originalni vizualni rad koji pokazuje prepoznatljivost, dinamičnost i osobnost izražaja i razviti potrebne tehnike i izvedbu oblika i sadržaja relevantnih za vizualnu komunikaciju u 2D, 3D i 4D medijima.  Studij je multidisciplinaran, multidimenzionalan, a ima i međunarodni karakter. U izradi ovog programa korištene su spoznaje srodnih studijskih programa u zemljama Europske unije te su prihvaćeni najnoviji trendovi i dostignuća iz svijeta.  

Izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju govorila je o prijavama za upis na studijske programe i izbor studijskih programa koje se vrše  elektronički, putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava visokih učilišta (NISpVU) pri Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje na adresi www.postani-student.hr.

Krajnji rokovi za elektroničku prijavu studijskih programa u sustavu NISpVU su za srpanjski ljetni upisni rok je do 18. srpnja 2022. do 13:59 sati. 

“Ukupno na prediplomskoj i diplomskoj razini imamo preko 60 studijskih programa koji su atraktivni te pokrivaju sva područja. Pratimo tržište rada, slušamo kako dišu naši studenti i u skladu s tim otvaramo programe”, izjavljuje Radetić-Paić

Izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija predstavio je lepezu studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koje je nastalo iz tri sastavnica društveno humanističkog usmjerenja i to  ekonomskog, filozofskog i pedagoškog fakulteta, a zadnjih se godina snažno okreće tehničkom i prirodnom području, naravno ne zanemarujući postojeće studije. Dakle uz ranije navedena tri fakulteta:

  • Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli 
  • Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Puli 
  • Filozofski fakultet u Puli  

Tu su još i:

  • Fakultet informatike u Puli 
  • Fakultet prirodnih znanosti u Puli 
  • Medicinski fakultet u Puli 
  • Muzička akademija u Puli  – od ranijeg odsjeka filozofskog
  • Tehnički fakultet u Puli 

Cilj je u studentima potaknuti poduzetnički duh. Orijentacija Sveučilišta Jurja Dobrile je okrenuta ka poduzetničkom stvaranju, a to se u ovim vremenima traži. Uz atraktivne studijske programe koje Sveučilište nudi, studente će sigurno privući i lokacija samog Sveučilišta. Novo uređeni, moderni studentski dom privlači studente iz raznih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.

(Hana Radolović, Regional)

Više o upisima : https://www.unipu.hr/_download/repository/Natjecaj_za_UPIS_2022- 2023_prediplomski_i_diplomski.pdf

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email