NEWS

POREČ: GRADSKO POGLAVARSTVO UTVRDILO KONAČAN PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA IDUĆU GODINU

15.12.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / POREČ: GRADSKO POGLAVARSTVO UTVRDILO KONAČAN PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA IDUĆU GODINU
255Hrvatin.jpg


Nakon prošlotjedne rasprave o vijećničkim amandmanima na prijedlog proračuna za 2006. godinu, Gradsko poglavarstvo je na sjednici održanoj u utorak utvrdilo konačni prijedlog proračuna za vijeće, koji je tri posto veći od prve inačice, odnosno uravnotežen na 175,9 milijuna kuna, što je 99 posto ovogodišnjeg nakon drugog rebalansa. Vijeću će biti predložena i projekcija proračuna za 2007. i 2008., od kojih bi prvi bio 251, a drugi 261 milijun kuna.

– Naši planovi izgledaju ambiciozno, ali su ostvarivi s obzirom na prioritete koje je ovo poglavarstvo odredilo u investicijama. Neki su rekli da je proračun za 2006. vegetirajući ili čak da drugačiji nisu od nas niti očekivali, ali mi možemo sa sigurnošću reći da ćemo ovakve proračune i ostvariti, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić.

Članovi poglavarstva odlučili su da se svim zaposlenima u gradskoj upravi i ustanovama koje su proračunski korisnici – ukupno 236 zaposlenih – dodijeli po 2.000 kuna neto, što je neoporezivi iznos. Djeca zaposlenih do 14 godina starosti dobit će dar u vrijednosti 400 kuna, a umirovljeni bivši radnici u općinskoj upravi po 1.000 kuna. Bit će isplaćene i jubilarne nagrade zaposlenima, i to 750 kuna za navršenih pet godina radnog staža, 1.500 kuna za 10 i 2.500 kuna za 20 godina.

Gradonačelnik Štifanić rekao je da ubuduće treba voditi računa da se darovi iz proračuna isplaćuju u prosječnom iznosu koji dobivaju i drugi zaposleni u Poreču, a zanimljivo je da u proračunu za sljedeću godinu nije planirana božićnica.

Zanimljiva rasprava vođena je u vezi s izmjenama gradskog statuta. Odbor za statut i poslovnik na temelju primjedaba Zajednice Talijana i vijećnika na prošloj sjednici Gradskog vijeća predložio je da se nekadašnji članak 2 statuta ne briše, odnosno da zajednice Talijana ostanu u statutu, ali ne kao službene, nego kao »autonomni, demokratski i stranački neopredijeljeni predstavnici pripadnika talijanske nacionalnosti i to u ekonomskom, kulturnom i socijalnom smislu«. Tome se članku dodaje i odredba da »Grad, za predstavnike pripadnika talijanske nacionalnosti, priznaje i Vijeće talijanske nacionalne manjine za područje Grada, sukladno važećim propisima«.

S tim su se izmjenama složili svi, bez rasprave, međutim odredba iz članka 1 koja govori o tome da dogradonačelnik mora biti talijanske nacionalnosti, ako je za gradonačelnika izabran Hrvat i obrnuto, izazvala je Edija Kosa na raspravu koju je na prošlomjesečnoj sjednici vijeća otvorila vijećnica Anđelka Rakovac. Što, naime, ako za gradonačelnika ne bude izabran Hrvat, nego Porečan neke druge nacionalnosti? Na kraju su se članovi poglavarstva suglasili da se tom odredbom statuta želi osigurati da predstavnik autohtone manjine ima dogradonačelnika ili načelnika, pa je prihvaćena formulacija koja obavezuje da gradonačelnik ili zamjenik gradonačelnika bude pripadnik talijanske nacionalne zajednice.

Prijedlog vijećnice Snježane Mekote da se statutom predvidi i mogućnost izbora gradonačelnice, odnosno da tekst statuta pokaže rodnu osjetljivost, nije prošao na Odboru za statut i poslovnik, a tajnik poglavarstva Danilo Sredanović rekao je da je to zato što to nije zakonom regulirano. Međutim, gradonačelnik je ostavio mogućnost da vijećnici o tome kažu posljednju riječ.

Prihvaćena je informacija o programskom rješenju uređenja odgojno-obrazovne i sportsko-rekreacijske zone grada na temelju kojega će biti raspisan natječaj za izradu urbanističkog plana uređenja. Na pozivni natječaj stigao je samo rad tima prof. dr. sc. Sonje Jurković s Arhitektonskog fakulteta, koji je, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, zaslužio 20 tisuća kuna nagrade. Radi se o području Žatike koje je u vlasništvu države i za koje je već pokrenuta procedura u Uredu za upravljanje državnom imovinom da ga Grad dobije bez naknade za gradnju nekomercijalnih sadržaja.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email