Polaznici vrtića u Vižinadi sada će se igrati u uređenom okolišu punom zelenila

IMG-20210831-WA0032
01.09.2021. 14:06; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Polaznici vrtića u Vižinadi sada će se igrati u uređenom okolišu punom zelenila

Nakon što je prošle jeseni svečano otvoren novi vrtić u Vižinadi vrijedan više od 11 milijuna kuna, koji naša djeca pohađaju već godinu dana, od sada će im boravak u vrtiću biti ispunjen s još više sadržaja za igru i edukaciju na otvorenom. Posljednjih nekoliko tjedana trajali su radovi na hortikulturnom uređenju okoliša vrtića, postavljanju sustava navodnjavanja te montaže odgovarajućih sjenila.

Radovi su smišljeno obavljeni tijekom ljeta, kada je u vrtiću manji broj djece, s ciljem da maleni polaznici vrtića početak nove pedagoške godine dočekaju u još boljim uvjetima. Prvotnim projektom, naime, nije bila predviđena ugradnja sustava za navodnjavanje zelenih površina, kao što niti okoliš do sada nije bio uređen na zadovoljavajući način. Zbog svega se stvaralo blato oko sprava za igranje, kao i na drugim kritičnim mjestima, a tijekom ljeta djeca nisu imala odgovarajuće zaklone od sunca. Stoga smo uvažili molbe roditelja i odgajatelja te uredili okoliš vrtića na adekvatan način.

Radovi koji su se odvijali posljednjih tjedana obuhvatili su postavljanje sustava za automatsko navodnjavanje na svim zelenim površinama, postavljanje travnog tepiha i nadosjetvu travnjaka, sadnju stablašica i grmova, uređivanje staza između dječjih igrala, postavljanje tlakovca uz zgradu gdje je bila položena rizla, izrada zasjene nad dijelom igrala te uređenje paviljona gdje će se provoditi edukativne aktivnosti za djecu. Vrijednost radova je 70 tisuća kuna, a obavila ih je tvrtka M.line d.o.o. iz mjesta Danci s područja općine Vižinada. Krajobrazno uređenje dvorišta i parka dječjeg vrtića Vižinada potpisuje Marta Živković Poropat, koja je cijeli projekt osmislila i izradila volonterski.

– Veseli me što smo ovim radovima dobili vrlo ugodan i funkcionalan prostor za igru i provedbu raznih edukativnih aktivnosti za djecu, te u to ime zahvaljujem projektantima i izvođačima radovima na odlično odrađenom zadatku. S obzirom da danas počinje nova pedagoška godina za ukupno 49 polaznika našeg vrtića, djeci, roditeljima, odgajateljicama i ostalom administrativno-tehničkom osoblju vrtića, želim sretan početak uz puno igre, zabave i stjecanja novih znanja i vještina – poručio je načelnik Općine Vižinada-Visinada Marko Ferenac prilikom dovršetka radova.

Podsjetimo, vrtić je financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%) iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (tip operacije 7.4.1) te sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Pretprošle godine Vižinada je dobila prestižnu titulu Općine prijatelja djece, koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF-a za poticanje uvjeta u ostvarivanju prava djece, a upravo je izgradnja i uređenje vrtića kruna tog projekta.

Print Friendly, PDF & Email