NEWS
Best of Poreč

Počinje gradnja lječilišno – sportskog bazenskog kompleksa u Rovinju

rovinj-bazeni3
05.10.2020. 12:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Počinje gradnja lječilišno – sportskog bazenskog kompleksa u Rovinju

Za Bolnicu „Prim. dr. Martin Horvat“ listopad 2020. godine ostati će upamćen po izuzetno velikim i važnim građevinskim radovima, piše Suzana Modrušan za Istrain.hr.

Naime, već od ovog tjedna kreće početak gradnje lječilišno sportskog bazenskog kompleksa u vrijednosti 60 milijuna kuna.

Novi rovinjski bazenski kompleks prema projektu sadrži dva bazena, manji terapijski veličine 12,60 x 6,00 metara te veći dimenzija 33, 33 x 25 metara.

Prostori za fizikalnu terapiju, sa dvoranama za hidroterapije, vježbanje i elektroterapiju biti će također smješteni unutar novog kompleksa, a cjelokupni projekt treba biti dovršen, prema roku izgradnje, za 19 mjeseci.

– To je povijesni dan, početak gradnje kapitalne investicije koja će povećati kvalitetu života i zdravlja građana. Ovaj sportsko-ljecilišni kompleks predstavlja naš poklon pacijentima Specijalne bolnice Rovinj.

Najnovije tehnologije u području rehabilitacije će garantirati bolji ishod liječenja, te samim time opravdavati sve naše napore – kaže ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade.

Kod izgradnje javnih objekata u zadnje vrijeme sve više imamo primjera javno – privatnog partnerstva, ovdje se pak radi o izgradnji po modelu javno-javnog partnerstva gdje su jedinice lokalne samouprave Grad Rovinj-Rovigno i Istarska županija krenuli zajedničkim naporima u ostvarenje ovog značajnog projekta. Istarska županija koja je vlasnik i osnivač Bolnice dala je teren u zakup, dok Grad Rovinj, čiji sportaši i građani imaju i najviše koristi, investira u izgradnju sportsko lječilišnog bazenskog kompleksa.

– Ponosan sam da smo svi dio te velike priče i da možemo biti primjer kako se suradnjom i sinergijom dolazi do rezultata kojeg pojedinačnim naporom ne bi bilo moguće ostvariti.

Ovaj trenutak predstavlja iskorak u novo, vrlo interesantno doba, u kojem će se također investirati značajna sredstva u proširenju broja kreveta Specijalne bolnice Rovinj, proširenju paleta terapija te unaprjeđenju komfora boravka za naše pacijente.

U tome se zahvaljujem Gradu Rovinj-Rovigno te Gradonačelniku Marku Paliaga, koji se osobno izborio da do toga dođe.– izjavio je u povodu početka gradnje doc. dr. sc. Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“.

Za vrijeme radova izgradnje bazenskog kompleksa, fizikalna terapija premještena je u novi obnovljeni dio Bolnice kojem je prvotna namjena da to bude kongresna dvorana te bazna predavaonica za kolegije koji će se održavati za buduće zdravstvene radnike u suradnji sa Sveučilištima u Puli, Osijeku i Rijeci.

U obnovu derutne nekadašnje sindikalne dvorane utrošeno je 1,8 milijuna kuna, od čega su kao najveći dio, preciznije milion i sto tisuća kuna, plaćeni kompletni građevinski radovi – od sanacije krovišta, zamjene stolarije do vanjskog i unutarnjeg uređenja zidova, podova, elektroinstalacije.

Novouređeni prostor je predviđen da po potrebi može funkcionirati kao kongresna dvorana kapaciteta sto i dvadeset mjesta, a u jednom djelu smjestio bi se i stalni muzejski postav.

Naime, kako veli ravnatelj doc. dr. sc. Rade, budući da Bolnica postoji još od 1888., u suradnji sa Muzejom Grada Rovinja planira se utemeljiti Bolnički muzej čiji bi stalni postav kao izložba eksponata iz Bolnice, prezentirao pacijentima i mladim generacijama zdravstvenih djelatnika povijest i kulturu. Izložba je već bila na turneji, odnosno prošle godine je prikazana u Beču.

– Tradicija je jedna vrsta garancije za uspješnost i prenošenje znanja s generacije na generaciju – zaključuje ravnatelj. Dodaje kako se Odjel fizikalne terapije prebacuje u taj temeljito obnovljeni i pomno uređen prostor sve dok se ne izgradi bazenski kompleks kad će se potom fizikalni odjel preseliti u novi vanjski kompleks dvorana uz terapijski bazen.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani