NEWS

Pismo Nacionalne udruge ugostitelja Vladi, na koje Vlada ne želi službeno odgovoriti

pismo-aladrovic-g
19.08.2021. 14:41; ; Početna / Gospodarstvo / Pismo Nacionalne udruge ugostitelja Vladi, na koje Vlada ne želi službeno odgovoriti

Nacionalna udruga ugostitelja 29. srpnja je ministru rada Josipu Aladroviću poslala pismo u kojem traži da se pomoć ugostiteljskom sektoru ne uvjetuje cijepljenjem 70 posto zaposlenika. Ministar Aladrović ni Vlada do danas ne žele službeno odgovoriti na pismo, piše portal plavakamenica.hr.

Udruga u pismu podsjeća da je 17 mjeseci pandemije s nizom lockdowna 42 posto ugostitelja dovelo u blokadu, zatvorilo 1100 lokala, iz biznisa otjeralo više od 11 tisuća ljudi i izazvalo manjak radne snage koji će otežati oporavak. U takvim okolnostima, tvrde ugostitelji, uvjetovanje financijske potpore za održavanje radnog mjesta s najmanje 70 posto cijepljenih zaposlenika izazvalo je kontraefekt. Umjesto da poveća interes za cijepljenje, povećalo je broj otkaza.

“Nepošteno je, nepravedno i nedopustivo da zbog nemogućnosti nametanja cijepljenja, što je protivno Rezoluciji 2361 (2021) Vijeća Europe, Upravno Vijeće postavi uvjet koji diskriminira djelatnike na temelju stečenih prava na izdavanje EU digitalne COVID potvrde, tim više što se radi o jedinom izvoru prihoda za preživljavanje u vidu kompenzacije za bitno ograničene uvjete poslovanja,” piše Nacionalna udruga ugostitelja.

“Važno je podsjetiti da je zabrana svakog oblika diskriminacije konvencijska i ustavna maksima koje su neotuđivo, nepovredivo i neumanjivo pravo današnjeg čovjeka.

 

pismo-aladrovic

U želji da se postigne viša procijepljenost cjelokupnog stanovništva, besmisleno je pozivati na odgovornost jedan od najpogođenijih, ali i zbirno najprocijepljenijeg sektora u državi te pri tome previdjeti da on predstavlja tek 3,25 % ukupnog stanovništva RH.”

Kao usporedbu ugostitelj navode službene statistike o vrlo niskoj procijepljenosti 400 tisuća zaposlenih u javnim institucijama i državnim tvrtkama, kojima “isplata plaća niti opstanak nisu dovedeni u pitanje, a jednako se financiraju javnim sredstvima kao i predmetne potpore za zadržavanje radnih mjesta”.

Po svemu sudeći, stoji u pismu, poslodavci su opetovano kažnjeni. “Prvo su ostavljeni na prvoj crti obrane od pandemije, neki još uvijek onemogućeni u radu, a sada se njihovim zaposlenicima nastoji oduzeti i jedini izvor prihoda koji je u svojoj srži upravo kompenzacija za ograničeno poslovanje. Provedbom ovog pravilnika anulirat će se svi rezultati dosadašnjih programa ORM-a kroz otkaze radnika i gubitak radnih mjesta”.

Vladin program za očuvanje radnih mjesta, upozoravaju ugostitelji, u raskoraku je s ciljem podizanja broja cijepljenih. 

Podsjećaju da Upravno vijeće u sastavljanju programa nije osiguralo da svi zaposlenici dobiju isti pristup testovima financiranima iz proračuna kako bi mogli dobiti covid potvrdu. Kad se uzme u obzir da zaposlenima treba prosječno desetak testova mjesečno, cijena od 150 do 350 kuna (za anigenski odnosno PCR test) predstavlja golemi finnacijski teret za radnike. “(Testiranje) mora biti dostupno jednako kao i cijepivo, ako se postavlja kao uvjet,” upozoravaju ugostitelji. 

Nacionalna udruga ugostitelja stoga od ministra Aladrovića traži da hitno naredi ponovno razmatranje programa i uklanjanje uvjeta od 70 posto cijepljenih zaposlenika za dobivanje pomoći za očuvanje radnih mjesta. Ne učini li Vlada to, zaključuju ugostitelji, njihov sektor ostat će bez radne snage za naredni period.

Print Friendly, PDF & Email