Pali pinj otkrio grobove davnih Porečana

10.02.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pali pinj otkrio grobove davnih Porečana
733GO122697.jpg

Pinj koji je izdalo korijenje srušio se na brežuljku između osnovne škole i novog nogometnog igrališta i otkrio grobove davnih Porečana. Prekjučer su ljudske kosti pod korijenjem bora vidjeli radnici Usluge koji su ga došli ukloniti, pa su, kako smo pisali, obavijestili svoje pretpostavljene i naše porečko dopisništvo. Vidjevši da su kosti u kamenim grobovima, novinari su pozvali stručnjake.

Grobovi uklesani u kamenu

Jučer rano ujutro na brežuljku, čije nam ime ni nekoliko »D.O.C.« Porečana nije znalo reći (osim »pineta nova«, jer su borići u njoj razmjerno mladi – iz vremena Italije), okupila je jaka stručna ekipa – Ivan Matejčić, još uvijek pročelnik u ostavci Konzervatorskog odjela u Puli, te arheolozi Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela i Davor Munda iz Zavičajnog muzeja Poreštine. Uz pomoć radnika i mehanizacije Usluge uklonili su palo stablo i gornji, tanki sloj zemlje. Odmah je postalo jasno da je riječ o više grobova uklesanih u »živom« kamenu. Tri su istražena »do tvrdog« i u svakom su nađeni ostaci ljudskih kostura.

– Uz napomenu da govorimo tek nakon nekoliko sati istraživanja na terenu, očito je riječ o jednoj monumentalnoj nekropoli. Način ukapanja u »ambicioznim« i skupim grobovima uklesanim u stijenu kazuje da nije riječ o siromaškom groblju. Pokojnici su bili imućniji i željeli su biti sahranjeni baš tu, što govori da je u blizini bilo sveto mjesto, najvjerojatnije crkva. Po viđenim elementima i tipologiji grobnica nekropolu možemo za sada datirati u kasnu antiku ili rani srednji vijek. Osobno ne bih isključio mogućnost da je na ovom brežuljku bila crkva, možda i samostan Sv. Marka o kojima se povijesni podaci uglavnom vezuju za susjedni brežuljak na kojem je Poljoprivredni institut. Ponavljam, ovo su potpuno radne teze. Bilo bi jednako zanimljivo utvrditi da su grobovi uklesani u nekom kasnijem razdoblju, kazao je Matejčić.

Nekropola na strateškoj poziciji

Da je vrlo izvjesno riječ o strateškoj poziciji u odnosu na sam grad, jer to je centru Poreča najbliža uzvisina, pa bi bilo »normalno« da je tu bilo neko svetište, suglasan je i Željko Ujčić, arheolog iz Arheološkog muzeja Istre u Puli, koji je jučer posjetio kolege na otkrivenom lokalitetu. Novootkrivenom jer nitko od okupljenih stručnjaka nije se »s nogu« mogao domisliti arheoloških istraživanja na ovoj lokaciji. Ni popularna literatura koju smo jučer na brzinu konzultirali nije nam pomogla. Ostaje naravno vremena da se ovaj nedvojbeno vrijedni nalaz pomnije istraži.

– Mi smo kao Konzervatorski odjel, dakle, državna služba, zapravo naš posao gotovo završili. Evidentirat ćemo nekropolu kao arheološko nalazište i već sutra (danas, op. p.) ćemo grobove prekriti. Da bi se krenulo u sustavno istraživanje, tu bi svoj interes morao pokazati Grad Poreč. Vjerujem da bi ovaj lokalitet mogao donijeti novih spoznaja važnih za povijest grada, a i okruženja. Naravno, njegova prezentacija javnosti bi mogla biti i turistički zanimljiva, »nabacio« je Matejčić.

Arheolozi danas zatrpavaju grobove

I tijekom jučerašnjih iskapanja na brežuljku je bio stalni »muving«. Najviše je bilo mladih znatiželjnika iz susjednih škola – osnovne i srednje. Arheolozima taj publicitet nije baš drag, jer strahuju da im netko nepozvan ne »prčka« po nalazištu. Zato će danas grobovi, iz kojih su arheolozi izvadili kosti, biti zatrpani, osim ako iz porečke gradske uprave ne stigne signal o promptnom nastavku istraživanja.

Goran Prodan, Glas Istre

Foto: Goran Prodan

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email