NEWS
Max 180920 S

Ovog petka Radojka Šverko i prijatelji u porečkom kazalištu – Tradicionalan koncert gospela

79104201_2636956653060939_3543081056917782528_o
19.12.2019. 12:29; Učitavanja: 126; Početna / Lifestyle / Zabava / Ovog petka Radojka Šverko i prijatelji u porečkom kazalištu – Tradicionalan koncert gospela

Božićni koncert gospela u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč već godinama unosi čaroliju u porečko razdoblje adventa. Ove godine, umjesto uobičajenih inozemnih afroameričkih skupina u izvedbi duhovne glazbe, kazalište Poreč ugostit će domaću divu svjetske karijere – Radojku Šverko. Zajedno s prijateljima, pijanistom Vladimirom Babinom i riječkom vokalnom skupinom Rivers, Šverko će u petak, 20. prosinca od 20 sati ispuniti porečko kazalište izuzetnim izvedbama spoja gospela, džeza, obrada domaćih i svjetskih hitova te najpoznatijih božićnih pjesama.

Ime vokalne solistice Radojke Šverko već desetljećima odzvanja u svačijim ušima, baš kao i njezin osebujan glas kojim je podigla jedinstvenu glazbenu karijeru. Rodom Pazinjanka, ova je vrhunska umjetnica svjetsku karijeru započela davne 1969. godine i otada baršunastim altom i karizmom osvaja pozornice, nagrade i iznimno poštovanje najšire publike. Sakralna glazba, gospel, bluz, džez, filmska glazba u izvedbi Radojke Šverko dobiva sasvim novu dimenziju. U sadržajnom cjeloživotnom djelovanju uz kvalitetu vokalnog izričaja i sklonost izvođenju izuzetno zahtjevnih skladbi Šverko je stvorila repertoar ozbiljne glazbe u suradnji s renomiranim profesorima, između ostalog i s Vladimirom Babinom, s kojim nastupa i u Poreču. Pijanist Vladimir Babin nagrađivan je od rane mladosti te je trenutno profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim klasične glazbe, bavi se i džezom te će u porečkome kazalištu biti savršenom podlogom maestralnom glasu. No Šverko neće imati samo instrumentalnu pratnju, već će ju podržati i ženska riječka vokalna skupina Rivers, sastavljena od istančanih vokala Ane Jakšić, Maje Sindičić, Jelene Janković, Irene Križ i Patrizije Grbac-Hrabar. Rivers su prije točno 20 godina započele s gospelom kao osnovnim i trajnim glazbenim nadahnućem, a danas izvode i suvremenije oblike višeglasnog pjevanja. Uz festivale bluza i džeza, mjuzikala i suradnji u kazališnim predstavama, tzv. Riversice ostaju vjerne korijenima gospela, s kojim će nas počastiti i ovoga petka u nadasve prijateljskoj priči. Svjetski hitovi, puno gospela, pitak džez, domaći hitovi u prekrasnim vokalnim obradama, najpoznatije božićne pjesme, kako hrvatske, tako i svjetske očekuju nas u izvedbi Radojke Šverko i prijatelja.

Vrhunski domaći umjetnici, izvedbe snažne duhovne glazbe i ambijent porečkog kazališta doimaju se kao savršen spoj za nadahnuto predbožićno raspoloženje. Iako puno, to nije jedino što će se u okviru ovog događaja u organizaciji porečkog Učilišta imati priliku iskusiti. Uz posebno uređenje prostora, u foajeu kazališta posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu plakata Jazz 2019. – sasvim jedinstvenih plakata koji su pojedinačno pratili svaki koncert protekle 24. sezone Jazza u lapidariju. Plakate potpisuje grupa autora, a njihovo grafičko oblikovanje Sabina Damiani.

Ulaznice na događaj već su sve rezervirane, no po potrebi je moguća upotreba pomoćnih sjedala. Zato neka se oni željni ovakvog koncerta i iskustva ne obeshrabre u pokušaju pronalaska mjesta za sebe u porečkom kazalištu, jer u pravome se božićnome duhu pronađe mjesto za svakoga.

Print Friendly, PDF & Email