NEWS

Osječka tvrtka SPIN Znanstveno edukacijskom centru Višnjan darovali računala: “Nadamo se da su među njima naše buduće kolege”

Višnjan_fotka
07.01.2020. 13:42; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Osječka tvrtka SPIN Znanstveno edukacijskom centru Višnjan darovali računala: “Nadamo se da su među njima naše buduće kolege”

Ovih blagdana, umjesto tradicionalnih poklona partnerima, osječka tvrtka Spin d.o.o. donirala je četiri prijenosna računala Znanstveno edukacijskom centru Višnjan u Istri.

Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije, a otkrićem božićnog kometa pod nazivom 46P/Wirtanen, prošle godine postali su treći u svijetu po praćenju opasnih asteroida. Rad zvjezdarnice nije usmjeren samo na astronomiju, već i na edukacijske projekte u cijelom STEAM području.

Znanstveno edukacijski centar Višnjan pruža potporu visokomotiviranoj djeci i njihovim mentorima i edukatorima na području prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije, očuvanja životne sredine te umjetnosti i kulture. Od 1989. kroz centar je prošlo 2115 alumna, 94 članova i volontera, a otkriveno je 1420 asteroida te dva kometa.

Voditelj zvjezdarnice, poznati hrvatski astronom Korado Korlević ističe da je cilj centra prije svega motivirati djecu da oslobode sve kočnice, razmišljaju izvan okvira te da se povežu s prirodom jer tek tada kreativnost nesmetano izlazi van.

Za vrijeme boravka u Višnjanu, polaznici centra istražuju morske organizme, analiziraju tlo staro milijune godina, traže fosile, promatraju zvijezde, izrađuju teleskope, sastavljaju podmornice te prolaze mnoge druge aktivnosti koje većinu djece potakne da zvjezdarnicu posjete i iduće godine.

„Vrlo smo ponosni što možemo biti dio ove priče. Projekti koji se bave edukacijom djece o bilo kojoj vrsti tehnologije važni su za budućnost i razvoj. Sudjelovanjem u projektima koje organizira zvjezdarnica, djeca ne uče samo o novim tehnologijama i znanosti, već i sami o sebi što im pomaže da izrastu u kvalitetne mlade ljude koji će jednoga dana doći na tržište rada i nastaviti rad naših znanstvenika, profesora i istraživača. Nadamo se da će se među njima naći i neki od naših budućih kolega.“ – Ivan Matejašić, direktor Spina

Spin podupire projekte koji su orijentirani radu s djecom na području tehnologije, znanosti i umjetnosti te su upravo zbog toga odlučili pokloniti četiri prijenosna računala koja će centar koristiti za rad s djecom i nastavak projekata na temu astrofotografije „Pixell to pixell – astrophotography“ te projekta praćenja meteora „ELF/VLF – Obsevrations of Ionosphere“.

Print Friendly, PDF & Email